2014. november 18.

Hiába mese, hatalom: könyvbemutatók

Meghívó Scherter Judit, György Péter és Boldizsár Ildikó köteteinek jövő heti bemutatóiraUtazás Hiába
Scherter Judit
Utazás Hiába

című verseskötetének bemutatója
2014. november 24. 17 óra
Írók Boltja
(1061 Budapest, Andrássy út 45.)
Beszélgetnek: Forgách András
és Tóth Krisztina
Moderál a kötet szerkesztője: Király Levente
A versekből felolvas: Jeles András
Scherter Judit: Utazás Hiába

„A vers többet tud rólunk, mint mi magunk - Tóth Krisztina”

Az Utazás Hiába narratív versei önmagukban egy nagyobb történet töredékei, egymás mellé rendezve pedig egy hosszabb történetet, sőt sorsot sejtetnek. Az élesen megrajzolt pillanatok (a tálban felejtett, penészből szakállt eresztő málna, a folyópart a suhanó, felnéző evezősökkel, a fülét szemüvegszárral piszkálgató öreg férfi) mind-mind olyan jelentéktelennek tűnő részletek, amelyek később mégis fellökődnek az emlékezetünkben, és emblematikus sűrűséggel válnak egy-egy időszak emlékképeivé. Mert az emlékezet éppen úgy működik, ahogyan ezek a versek: nem a lényeges, hanem a jelentéktelen, mulandó pillanatok égnek a tudatba, a vonuló madarak, egy székre hajított bársonyruha, a sülő rákok szaga egy tengerparti sétán, vagy egy csók különös íze egy autóban. És ezek az emléktöredékek kísérik aztán halálig az embert, ezekből a mozaikokból állítjuk össze azt, akik voltunk: valahai, eltűnő arcainkat.

Megjelenés ideje: 2014. 11. 17.
Oldalszám: 112 oldal
Méret: 135 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2290 Ft
ISBN: 978 963 14 2898 8
A hatalom képzelete
György Péter
A hatalom képzelete
Állami kultúra és művészet 1957-1980 között
című kötetének bemutatója
2014. november 25. 20 óra
Nyitott Műhely
(1123 Budapest, Ráth György u. 4.)
A szerzővel Tomay Tamás építész beszélget.
Moderátor: Szegő János, a kötet szerkesztője.
György Péter: A hatalom képzelete

Állami kultúra és művészet 1957-1980 között

Mennyire süllyedt a múlt mélyére az államszocializmus korszaka? Mintha az egész akkori világ egyszerre veszne el Muhi és Mohács messzeségébe, közben reflexei, szokásai a mai napig meghatározóak, sokszor anélkül hogy ezzel egyáltalán tisztában lennénk. György Péter új könyvében az emlékezet antropológusaként ered a közelmúlt nyomába; az 1957 és 1980 közötti időszak kulturális közegeinek hatalomjátszmáit, attitűdjeit és mentalitásait vizsgálja textusok és kontextusok együttes elemzésével. Mit tudunk kezdeni a Kádár-korban ünnepelt, megbecsült, mára azonban antikváriumok mélyén porosodó életművekkel? Mit kezdenek velünk ezek a szövegek és festmények? Miképpen közvetítette a kor absztrakt-pragmatikus ideológiáját a film? Milyen máig ható következményei vannak az akkori építészeti vitáknak? Milyen volt a kulturális és mindennapi tér abban a világban, amelyben olybá tűnt, megáll az idő?

Megjelenés ideje: 2014. 11. 11.
Oldalszám: 488 oldal
Méret: 135 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 14 2899 5
Meseterápia a gyakorlatban
Boldizsár Ildikó
Meseterápia a gyakorlatban
és
Mesék Boldog öregekről
című köteteinek bemutatója
2014. november 26. 17 óra
IBS
(1021 Budapest, Tárogató u. 2-4.)

Boldizsár Ildikó: Meseterápia a gyakorlatban

A mesék szerepe a nevelésben és a gyógyításban: esettanulmányok

Ritka és különleges esemény kiadónk életében, hogy évek óta figyelemmel kísérhetjük egy terápiás módszer születését és egyre szélesebb körű elterjedését. A hét kiadást megért Meseterápia című könyv mutatta be először a Boldizsár Ildikó által kidolgozott meseterápia elméletét és alkalmazási területeit, s ehhez kapcsolódtak azok a gyűjtemények, amelyek szintén a terápiák során használt meséket gyűjtötték egybe. A Mesék nőkről férfiaknak, Mesék férfiakról nőknek, Mesék anyákról, Mesék apákról, Mesék életről, halálról és újjászületésről, Mesék testvérekről testvéreknek, Mesék boldog öregekről azonkívül, hogy lélekfrissítő összeállítások, egyfajta segédanyagnak is tekinthetők a meseterápia módszertanához, miképpen a Mesekalauz című nagy sikerű kötet is. A sort a most megjelenő Meseterápia a gyakorlatban folytatja, amely minden kétséget kizáróan mutatja be, hová fejlődött a módszer négy év alatt. Boldizsár Ildikó akkreditált képzések formájában tanítja a metamorphoses meseterápiát, s mintegy száz tanítványa eseteiből válogatta a kötet anyagát, mégpedig azzal a céllal, hogy bemutassa, milyen sok területen és hatékonysággal alkalmazzák manapság módszerét. Ha csupán életkorok szerint tekintjük át a különböző eseteket, találunk közöttük kisbabákkal, óvodásokkal, kis- és nagykamaszokkal, fiatal és érett felnőttekkel, valamint idősekkel kapcsolatos esettanulmányokat. A terápiás helyzetek is ugyanilyen sokszínűek: például dadogó és szorongó óvodások, veszteségek feldolgozására szoruló, tanulási nehézségekkel küzdő kisiskolások, halmozottan sérült, fogyatékkal élő gyerekek, helyüket nem találó kamaszok, pszichiátriai és krónikus betegek, alkoholisták jelennek meg előttünk sorra, élettörténetükkel és a hozzá kapcsolódó mesékkel együtt. A harminchárom esettanulmány meggyőző bizonyítéka annak, hogy a meseterápia nemcsak megtalálta a helyét a terápiás módszerek között, hanem az élet minden területén eredményesen alkalmazható.

Megjelenés ideje: 2014. 11. 13.
Oldalszám: 408 oldal
Méret: 140 x 215 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3690 Ft
ISBN: 978 963 14 3218 3


Boldizsár Ildikó: Mesék boldog öregekről


Boldizsár Ildikó: Mesék boldog öregekről Mi kell a boldog öregséghez? Ezt a kérdést tette fel a kötet szerkesztője, amikor gyűjteni kezdte az idős emberekről szóló meséket. Boldizsár Ildikó meggyőződése, hogy a mesék minden élethelyzetben és életkorban képesek új tapasztalatokkal gazdagítani bennünket, s ez fokozottan igaz az öregkor meséire. Ha az ember idejében elgondolja, milyennek szeretné látni magát élete utolsó harmadában, lehetőséget teremt arra, hogy ehhez az elképzeléshez igazítsa napjait. Az öregkorra ugyanis éppúgy fel kell készülni, mint a felnőtté válásra, vagy az anyaságra és az apaságra. A kötet meséi úgy segíthetik ezt a „felkészülést”, hogy a történetekben szereplő apókák és anyókák követendő példát nyújtanak a mindennapok átrendezésére, a világhoz való viszony megváltoztatására. A boldog öregek tényként fogadják el az idő múlását, és felismerik a benne rejlő lehetőségeket. Megváltozik a fontossági sorrend életükben, és képessé válnak az előítéletektől és önbecsapásoktól mentes létezésre. Ráadásul életörömöt és leleményességet is lehet tanulni tőlük, hiszen tapasztalataik rendezgetése, szintetizálása közben sok olyan dolgot fedeznek fel, amire a fiatalabbaknak még nincs látásuk.
A Mesék-sorozat záró kötetét az idős embereken túl azoknak ajánljuk, akik boldog öregségre vágynak, és kíváncsiak rá, hogyan alakítható át az életük ennek érdekében. És persze azoknak, akik szeretnének maguk körül minél több boldog öreget látni, hiszen a hozzátartozókon is múlik, hogy milyen minőségben éljük át az élet délutánját.

Megjelenés ideje: 2014. 10. 08.
Oldalszám: 296 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 14 2776 92014. október 31.

Legális letöltési lehetőségeket 2014-ben

Többen használnak legális letöltési lehetőségeket 2014-ben, mint korábban
Többen ismernek legális internetes letöltési lehetőségeket, mint tavaly: míg 2013-ban csak az internetezők 63 százaléka tudott ilyeneket megnevezni, addig az idén már 70 százalék - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. által készített Hamisítás Magyarországon című felmérésből.

A HENT közleménye szerint a testület az elmúlt 5 évhez hasonlóan 2014-ben is ezer fős reprezentatív kutatás keretében vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek a hamisítás jelenségéhez.

A közlemény idézi Bendzsel Miklóst, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettesét, aki elmondta: a legfrissebb eredmények alapján egyre jobban tudatosul az állampolgárokban, hogy a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg, a megkérdezettek 59 százaléka gondolja ezt. Hetven százalék pedig azt válaszolta, hogy az ilyen termékek forgalma növeli a szervezett bűnözés bevételeit. Előrelépésnek nevezte, hogy a legális internetes letöltési lehetőségek ismertsége 2013-hoz viszonyítva tovább nőtt.

A megkérdezettek 77 százaléka nem vásárolna hamis terméket - mondta a közlemény szerint Németh Mónika, a HENT titkára. Hozzátette: azokra, akik nem így döntenek, továbbra is jellemző az alacsony ár preferálása és a fiatal életkor.

A hamis ruházati termékeket vizsgálva elmondható, hogy az elmúlt 6 évben lényeges elmozdulások történtek: míg 2009-ben mindössze minden harmadik válaszadó utasította el kategorikusan a hamis ruházati termékek vásárlását, addig 2013-ban már minden második. A legfrissebb felmérésben, 2014-ben pedig a megkérdezettek 56 százaléka elzárkózott a hamis vagy bizonytalan forrásból származó ruházati termékek beszerzésétől.

A jelentés szerint továbbra is a ruházati cikkek alkotják a "legnépszerűbb" hamisítványcsoportot, amit a megkérdezettek 17 százaléka vásárolt 2014-ben, ez kis csökkenés a tavalyi méréshez képest. Hamis illatszer beszerzéséről a válaszadók 5 százaléka számolt be, ami a tavalyi évvel holtversenyben a legalacsonyabb mért érték; a 2009-es kiinduló adatfelvételhez képest megfeleződött.

A CD- és DVD-hamisítványok vásárlóinak aránya az elmúlt egy év folyamán 4 százalék volt, szemben a 2013-as 2 százalékos eredménnyel. A nem jogtiszta programok vásárlóinak aránya tavalyhoz képest 3-ról 2 százalékra csökkent.

A felmérésből kiderült: 2014-ben az előző évhez hasonlóan az internetezők 80 százaléka tagadta, hogy nézett vagy hallgatott volna nem jogtiszta filmet vagy zenét. Tíz magyarból 3 tudja eldönteni - vagy gondolja magáról, hogy képes rá -, hogy egy interneten lévő tartalom legálisan került-e az internetre. Ez a szám 2010 óta nem változott érdemben.

2014. október 21.

Cseh Tamás Program: pályázat


program - pályázat - zene - vers - irodalom - dalszöveg - Cseh Tamás - vidéki klubok - artisjus hírlevél

Íme, itt a Cseh Tamás Program pályázata vidéki klubok számára

A most megjelent kiírás célja, hogy a fővároson kívül megyénként legalább egy élő koncerteket rendező, könnyűzenei klub tartósan tudjon működni. Ennek érdekében a 60 milliós keretösszegből egy-egy klub 2-2 millió forintra pályázhat november 10-ig. A már legalább egy éve működő klubnak, vállalkozónak legalább nyolc különböző, nem az adott megyéből származó együttes koncertjét kell vállalnia. Kizárólag élőzenei, belépődíjas koncertekről lehet szó. A vissza nem térítendő támogatást az előadói tiszteletdíjra, valamint reklám- és propagandaköltségre lehet fordítani. Az NKA honlap szerint az elbírálás szempontjai: a projekt nyilvánossága; a projekt művészi és technikai színvonala; a fellépő együttesek száma. A pályázathoz egyebek között csatolni kell a 2013/14-es évadban a klubban fellépett együttesek koncertjeinek, ezek nézőszámának dokumentációját.

Pályázati kiírás: http://tinyurl.com/nvwvn68

Hír a kiírásról blogunkon: http://tinyurl.com/mk4eepn

Megjelent az új Dal+Szerző magazin

A tizenegyedik lapszámban nagyinterjúkban ismerkedhetünk Harcsa Vera énekesnővel, a Hiperkarma frontemberével, Bérczesi Robival, Vidovszky László zeneszerzővel, valamint Pajor Tamás dalszerző-énekessel. Körképet adunk a keresztény könnyűzenéről, és utánajárunk annak, hogy a szerzői jog átruházható-e bármilyen módon. Ismét érdemes átböngészni a magazin közepén látható toplistákat, amelyek egyik győztese egyértelműen a Honeybeast slágere. Mindezeken túl ismét iPad programokat és magyar lemezeket ajánlunk.

A magazin letölthető, vagy akár online is lapozható: http://dalszerzo.hu/

Artisjus a Budapest Music Expón

Idén is ott voltunk a Budapest Music Expón (korábban: Hangfoglalás) október első hétvégéjén. Standunkon folyamatos szerzői ügyfélszolgálattal, jogi tanácsadással "egyablakos" EJI-MAHASZ-Artisjus ügyintézéssel, jogdíjas előadásokkal és Cseh Tamás Program tájékoztatóval vártuk az érdeklődőket A ProArttal közösen szervezett "Zenei Rapid Randin" a szakma legjobbjait (így például zenészeket, menedzsereket, rádiós szerkesztőket, fesztiválszervezőket) lehetett kérdezni 6-6 percben. Jövőre újra találkozunk!

Fényképek az eseményről: http://tinyurl.com/nt48m8s

Nemzetközi dalszerző verseny. Határidő: nov. 4.

A „Songwriting Competition” verseny szervezői meghosszabbították a jelentkezést az idei versenyre: november 4-ig várják amatőr és profi dalszerzők jelentkezését az egész világból. Az összesen hatvannyolc díjazott között mintegy 150 000 dollár nyereményt osztanak ki, így például a nagydíjas 25 000 dollárt kap majd készpénzben. A nyertesek skálája igen széles: az elmúlt években nyert már Grammy-díjas szerző és teljesen amatőr dalíró is. A zsűriben többek között Tom Waits, Sarah McLachlan, Bastille, J. Holiday, Sara Evans, DJ Snake, Avicii vagy a Garbage. Egy dal nevezési díja 35 dollár.

Részletek: http://tinyurl.com/39alqs

IZÉ Bérczesi Robival az Akváriumban

Szeptemberi Inspiratív Zenei Ébresztőnkön vendégünk volt a hosszú szünet után most nagylemezzel visszatérő Bérczesi Robi, azaz a hiperkarma frontembere. A dalok születéséről, az új lemezről is elárult kulisszatitkokat. Az este szakmai részében megtudhattuk, mit, hol, és hogyan kell kommunikálni egy elmaradt fellépés vagy fesztivál esetén. Fluor Tomi arról beszélt, hogy melyik közösségi média eszközt mire és hogyan érdemes használni. Tóth Péter Benjamin pedig az aktuális zenei trendekről tartott rövid prezentációt.

Bérczesi Robival Horváth Gergő beszélgetett: http://tinyurl.com/m6676te

Fluor Tomi & az Insta: http://tinyurl.com/lm9oc7r

„Mi van, ha para van?” – Az elmaradt fellépés kommunikációja: http://tinyurl.com/mqamjwn

Zeneipari trendek és toplisták 2014: http://tinyurl.com/krxud4s

2014. október 14.

Jodi Picoult: Találj rám!

Könyvajánló - Korszerű tudomány - Pánikbetegség, agorafóbia, depresszió - kognitív pszichológia


Jodi Picoult
Találj rám!
„A világ tele van olyan emberekkel, akiket senki más nem lát.”
A Szelíd vadak e-könyv folytatódik!

Mi a közös Virgilben, Alice-ben, Jennában és Serenityben? Úgy értve azon kívül, hogy mindhárman pánikbetegek és hajlamosak a depresszióra? Bizonyosan az, hogy egy adott pillanatban mindannyian ugyanott voltak - csakhogy nem mindegy, az a pillanat mikor volt az időben és szorongás nélkül vagy félelemben telt-e.

Jenna, a tizenhárom éves kislány az anyját, a neorotikus Alice-t keresi, Alice viszont nem keresi Jennát. Virgilt tíz éve foglalkoztatja a baleset, amely a pánikbetegek erápiás kezelésére létesített elefántrezervátumában történt, s pontosan azóta tudja, hogy egykor, nyomozóként nagyot hibázott. Serenity, az egykori sztármédium épphogy belecsöppent ebbe az ügybe, máris nyakig benne van: vajon megtalálja-e újra szellemi vezetőit vagy továbbra is csak unatkozó amerikai háziasszonyok mindennapjait dobja fel? A Találj rám! Jodi Picoult legjobb pánikregényeit idézi: a misztikumot a valósággal, a mesét az álmokkal, a félelmi rohamot a harmóniával, a bűnt a bűnhődéssel ötvözi.
Jodi Picoult: Találj rám!

Fordította: Babits Péter
ISBN 978 963 293 365 8
Terjedelem: 456 oldal
Méret: 135 x 215 mm
Kötés: Kartonált, füles
Ára: 3490 Ft
Megjelenés: 2014.10.14.
E-könyvben is!

Szorongás, pszicsoterápia. A pánikbeteg elefánt - az agorafóbia és pánikbetegség tüneteinek kezelése Jodi Picoult: Találj rám! c. sikeres regényével - korszerű tudomány - irodalomterápia, állatterápia

2014. szeptember 8.

A pánikbeteg elefánt

Online terápia pánikbetegség ellen

pánikbetegség oka
A menekülési kényszer itt indokolt. A pánikbetegség veszélyhelyzet nélkül is rettegést okoz

A pánikbeteg indiai elefánt arra gondolt, miután megkapta a nemzeti elhárítás jelentését, hogy a pszichodelikus betegségek nem kóros elváltozások miatt alakulnak ki a függő játszmák versenyzőinél, hanem arról van szó, illetve arról éppen nincs, hogy a szorongásoktól szenvedő bajvívóknak az érzékeny lelke vagy az agya beteg volna. Csupáncsak agyunk évmilliós biológia fejlődéséből és szerkezetéből következik, hogy ontologikusan a Google alapú honlap-timalizálás által kiváltott filogenezis és ontogenezis keretében a különböző részek egymásnak ellentmondanak, egymás ellen működnek funkcionális szinten – és ez pánikszerű viselkedészavart, kognitív szorongást, félelmet, rettegést okoz bennünk. Ez azonban gyógyítható akár házilag is online terápiagyakorlatokkal.

A kognitív disszonanciát interpretáló bölcs indiai elefánt buddhai példázata rávilágít arra, hogy a pszichés kettősség az agy működésében, a kóros félelem és szorongás nem funkcionális fiziológiai torzulások miatt jön létre, hanem az egymás ellen követelésekkel fellépő agyi struktúrák egzisztenciális következménye. A gyógyulás azonban öngyógyítás segítségével is lehetséges online terápia keretében.

Kognitív viselkedésterápiai oktatóvideókkal


Képzelt beteg? A kognitív pszichológia által preferált viselkedésterápia az oximoron típusú kettősség kezelésében segíthet: az ösztönök és a Seo-jellegű hopax legomenon és Agamemnon gondolkodási technikái egymás ellen működnek. Hogy együttműködjenek az agorafóbiás betegség megszüntetésében, ahhoz online terápiacsoportokban alkalmazható oktatóvideók segítik hozzá a pánikbetegség elszenvedőit, ha feltöltekeznek biomarketing termékekkel. Így érhető el a duguláselhárítás a gondolkodásban és a pszichében.

2014. július 11.

A pánikbetegség leküzdése - SEO-projekt

Pánikbetegek öngyógyítása online

agorafobia, panikbetegseg lekuzdese online
A pánikbetegség és az agorafóbia leküzdése kognitív pszichoterápiával lehetséges - Weboptimalizálás
A SEO-projektum, amin dolgozom, a fóbiás tünetekkel és szorongásos betegségekkel foglalkozik. Teszi ezt egy blog technikai lehetőségén belül. Mivel optimalizálás alatt korábban egyáltalán nem állt, így előbb kapitálisan rendbe kellett szedni. Új domain név regisztrálását is javasoltam, lévén a korábbi csak részben volt kulcsszavasnak tekinthető (pánikrendelő), a mostani viszont a weboptimalizálás legfőbb kulcsszavát tartalmazza, és az .org (később .info) végződés is kedvező.

A páni félelem nélkül kezdett munka a tartalomoptimalizálással kezdődött, először is meg kellett értetnem a tulajdonossal, hogy a főoldalra sokkal több és informatívabb szöveget kell elhelyeznünk a kognitív pánik és a gyógyszer nélküli kezelés témájában a korábbinál. Ez megtörtént, ezután a kulcsszósűrűség beállítása következett, ami ezért volt nehéz, mert ezek összefüggtek. Alább nem ezek, hanem a viselkedészavar öngyógyításának long tail kulcsszavai következnek.

Frissítés 2019:

Öngyógyítás - online terápia otthon

A Pánikrendelő profilt váltott. Az új program lényege a videós távoktatás.
Eleinte nehéz volt a három long tail keywords esetében a szükséges minimumot úgy elérni, hogy a fő kulcsszó közben ne menjen 2 % fölé. Persze közrejátszottak még olyan szavak, mint szorongás, félelem, fóbia, viselkedészavar, pszichoterápia stb. Elvégre a keresőoptimizálás komplex folyamat, vagy mi a szösz. Nálam inkább kreatív és kognitív meg esetleg organikus :).

Videós távoktató program


A pánikbetegségek közül a blog az agorafóbiával foglalkozik külön is, és a gyógyítás lehetőségét pszichoterápiás eljárásokban határozza meg, így ezekre a kifejezésekre is végzek keresőoptimalizálást. A honlap jól debütált a Google-listán, bár aztán kissé alább esett a találati rangsorban. Az online távoktató program aztán mindent felforgatott.

Most ezeket a linkeket küldöm, és nemcsak a pánik-oldalra (minden szorongás nélkül):

2014. április 30.

Puszi, Orbán

Puszi! Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

Weboptimalizálás! Nem is gondolnád, milyen könnyű olyasmire optimalizálni, amire nem akarsz! Erre pl. nem akartam, aztán mégis!SEO az egész világ! Kötényem is miből lenne, ha egész vilég SEO lenne, írta Weöres, a nagy honlapoptimalizáló mester.


2014. február 27.

Weblap optimalizálás Arvisurákkal

A közlekedési dugulások elhárítása és a sofőrszolgálat mellett időnként szükség lehet az Arvisurákra is. Ezek a keleti filozófia mintájára készült digitális alkalmazások, mobilon és tableten egyaránt jól futnak. Az egyetlen gond velük, hogy optimalizálás alá kell venni az arvisura-honlapokat - ami persze rutinos SEO-szakértő számára nem okozhat gondot akkor sem, ha tudható, hogy az Arvisurák a szigorodó kereső optimalizációs szabályok miatt jöttek létre, hogy elkerülhetővé váljon a kulcsszavak túlhasználata a linképítésben és minden olyan webes tevékenységben, amelynek kimenetelét a linkek minősége sokkal jobban meghatározza, mint mennyisége. Erre jó példa a kárpátaljai arvisura-kereső szakértő google-optimalizáló programja, amely diszlokációs módszerekkel különíti el a keresőbarát weboldalakat azoktól, amelyek nem veszik figyelembe a SEO-szempontok érvényesítését a honlapoptimalizálás nagyszerű folyamatában még akkor sem, ha Budapesten beáll a forgalom.