2020. augusztus 3.

Javítható-e a beázó lapostető?

Emeleti télikert a lapostető alatt

lapostető szigetelés

Utólagos beltéri télikertépítésnél adódhat a probléma, hogy a lapos tetők esetében, főképp ha régebbi építésű ingatlanról van szó, a tető szigetelése az adott időpontig elöregedik. Ilyenkor nem tehetünk mást, minthogy igyekszünk kijavítani, vagy kijavíttatni a meghibásodásokat. Csakhogy a hiba méretétől és helyétől függően akár az is felmerülhet, hogy javítható-e a beázó lapostető. Szerencsére ma már számos innovatív megoldással találkozhatunk, emiatt szinte minden típusú hiba utólag is javíthatóvá válik.

A lapostető beázásának eredménye


Egy rosszul szigetelt vagy silány alapanyagból készült, netán elöregedett tető bizony sok gondot tud okozni a tulajdonosoknak. Az egyik ilyen probléma nem más, mint a beázás. Ha a tető egyszer beázott, akkor sajnos biztosak lehetünk abban, hogy máskor is be fog ázni. A plafonon megjelenő és egyre jobban szétterjedő vízfoltok nem csupán kellemetlenséget okozhatnak, de el is csúfítják a lakást, ráadásul jelentősen csökkentik az ingatlan értékét is.

A beázás az a kellemetlen esemény, amely néha alattomosan lassan kezdődik, de villámcsapásszerűen is lecsaphat a gyanútlan lakókra.

A lapostető-beázás oka


A lapostető javítással kapcsolatosan találkozhatunk néhány tévhittel. A lapostetők nagy előnye hogy egyszerűek és kényelmesek és költséghatékony a megvalósításuk emellett jól hő szigetelhetők, de ha beáznak sok kellemetlenséget és fejtörést okoznak a tulajdonosnak.

A régi építésű bitumenes tetők mára már elöregedtek és beáznak. Ilyenkor a tulajdonos költségspórolás címén megfontolhatja a pár négyzetméteren történő tetőjavítást, de sajnos ez a gyakorlatban nem szokott megfelelően működni.

Először is nagyon gyakran a beázás nem ott történik, ahol a probléma van, mert szinte mindig az áttörések mentén jelentkezik valójában. A többszörösen újraszigetelt tetők esetében még színesebb a helyzet.  Ha jön a zivatar a záróréteg alá is bejut a víz, innen már a repedések és rétegek mentén több métert is vándorolhat, amíg a beázás a garázs vagy lakóépület plafonján szemmel láthatóan megjelenik.

Jellemzően a kémény, szellőző, belső összefolyó mentén alakul ki a legtöbb beázás, de nem meglepő, ha a szoba közepén a csillár tájékán üti fel fejét a vizesedés végeredménye.

Beázás helyének meghatározása


A esővíz leginkább az áttörések mentén tud távozni a tetőről vagy a födém és a szigetelés repedési adhatnak utat neki. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában több pontról folyik össze az egy helyen beázó tetőn is a csapadék.

Emiatt a lapostetők esetében nem mindig lehet egyértelműen meghatározni a beázás helyét. A leggyakoribb hibatényező a silány alapanyag miatti általános anyaggyengeség vagy a szigetelés elöregedése.

Beázott lapostető javítása télikertépítéshez


Legyen szó silány anyagról, vagy elöregedésről, mindkét esetben a tető újra szigetelése jelenthet megoldást, mert a hajszálrepedések miatt újra és újra felbukkanhat a beázás problémája.