2019. március 4.

Lefolyórendszer tisztítása és a szennyvíz ártalmatlanítása

A vízvezeték hálózat karbantartása és kezelése


Ivóvíz hálózat fertőtlenítés
Tiszta ivóvíz fertőtlenítése. Házi vízszűrők
Az otthonok vízvezetékeit és csatornahálózatát ugyanúgy tisztítani és fertőtleníteni kell, mint ahogyan a szennyvízről is gondoskodnunk kell.

A vízvezeték és csatornahálózat első tisztítását még a használatbavétel előtt el kell végezni. Bár úgy tűnhet, hogy az új csőrendszer semmilyen szennyeződést sem tartalmaz, valójában meglehetősen sok kosz rakódhatott le a szerelés közben, a baktériumok pedig a próbák során bekerült pangóvízben szaporodhattak el.

Hogyan tisztítsuk a csatornahálózatot?


A csatornahálózat tisztítását a korábban létesített revíziós nyílásokon keresztül végezhetjük el. Ha a háztartásban nincs klór-dioxid fertőtlenítő szer, háztartási hypo oldatot is alkalmazhatunk. Általában elegendő ennek 1:10-hez oldatát alkalmazni. A megfelelő mennyiségű szert bekeverés után öntsük a lefolyóba, lehetőség szerint egy éjszakán keresztül hagyjuk állni.

A szennyvíz ártalmatlanítása


Az emberi ürülék és a házi szennyvíz csatornázott területen a csatornahálózatba kerül, tisztításra szennyvíztisztító berendezések szolgálnak. A durva darabos anyagokat szennyvízrácsok szűrik ki, a homokfogó az ásványi anyagokat tartja vissza, a lebegő szilárd alkatrészektől az ülepítők szabadítják meg a szennyvizet. E tisztítási fázisok mechanikai tisztítást biztosítanak. Ahol bővizű folyó van a település közelében, a mechanikusan tisztított szennyvizet már be lehet engedni, mert az élővízben lefolyó öntisztulással a szennyvíz ártalmatlanítása természetes úton megtörténik. Természetesen ez csak ott lehetséges, ahol a szennyvíz hígítása az élővízben 300-500 szoros.

Amennyiben nincs ilyen lehetőség, a szennyvizet ártalmatlanítani, egyes esetekben fertőtleníteni is kell. Természetesen az ivóvíztisztítás során alkalmazott klór-dioxid mennyiségének töredékét használják szennyvíz tisztítására, mielőtt azt visszaengednék a természetbe.

A csatornatisztítás, vízvezeték hálózat fertőtlenítés és ivóvíz kezelés legjobb módszerét és technológiáját a megfelelő vizsgálatok segítségével állapíthatjuk meg.