2017. december 16.

Habarcstípusok a télikertépítésnél

Tél habarcs falazás
Téli habarcs használata a terasz falazásánál

Kőműves szakismeret a terasz beépítéséhez


A télikert építés során a falak építéséhez és a felületképzéshez habarcsra van szüksége a kőművesmunkák során, ezért érdemes röviden megismerkedni ezek típusaival. A megfelelő minőségű beton és az aljzatbeton elkészítésére ebben a posztban nem térünk ki. A habarcsokat felhasználási területük alapján az alábbiak szerint csoportosítjuk:

  • falazóhabarcs
  • vakolóhabarcs
  • ágyazó- és burkolóhabarcs
  • felületképző
  • vízzáró
  • injektáló
  • hőszigetelő
  • sugárgátló habarcs
  • néhány esetben beton habarcs.

A fent említett habarcstípusokon kívül előfordulhat, hogy nem szabvány habarcsra is szükség lehet a télikertépítés során, ezek elnevezése általában utal a kötőanyagra is: műanyag habarcs tartály, szilika habarcs, nátronvízüveges habarcs, esetleg beton.

Télikert falrakásához falazóhabarcs


A falazóhabarcsokat a télikertben vagy beépített teraszon a falazóelemek összekötésére és ágyazására, a köztük levő hézagok kitöltésére, valamint teherelosztásra alkalmazzuk, a betonból készült konstrukciók felületképzésénél is hasznát vesszük.

Télikert habarcs készítése
Bekevert habarcs budapesti teraszhoz
Megkülönböztetünk falazó mészhabarcsot, javított falazó mészhabarcsot és falazó cementhabarcsot.
A szabványos falazóhabarcsok kötőanyaga lehet mészpép, porrá oltott mész. A habarcshoz adalékanyagként 0 – 2 milliméteres, kőfalazatokhoz 0 – 4 milliméteres szemnagyságú, folytonos szemmegoszlású homok, téglaőrlemény, kőliszt vagy bontási törmelékből kirostált, megfelelő szemmegoszlású homok. A télikert falazatának szilárdsága szempontjából a 6 – 8 mm vastag hézagok a legkedvezőbbek, ezért falazóhabarcshoz a 0 – 1 mm szemnagyságú finom folyami homok vagy bányahomok a legjobb. Falazó cementhabarcshoz és a beton készítéséhez a terasz beépítéséhez lehetőleg éles szemű homokot használjunk.

Falazó mészhabarcsot csak olyan falazathoz szabad használni, amelynek szilárdulásához a szükséges levegőellátás megfelelő, mert a mész levegőn szilárduló kötőanyag. Szilárdulási időn belül vízbe kerülő falazatokhoz viszont mészhabarcsot használni nem szabad, mert a vízben nem jut hozzá levegő, egyes esetekben a beton alkalmazása is indokolt lehet.

A falazóhabarcsokat nyomószilárdságuk alapján soroljuk minőségi osztályokba. Szulfátagresszív talajba illetve talajvízbe kerülő terasz vagy télikert szerkezetek falazóhabarcsainak eltérők a követelményei.

2017. június 18.

Americano vagy filteres kávét a kárpitozott fotelben?

Kávégép, csepegtetős kávéfőző
Csepegtetős kávé főző, kávégép

A szemes kávé megcsúfolása?


A legtöbb kávékedvelő Európában úgy gondolja, hogy a valódi kávé (kávé ital), egy kis csészényi, presszókávé, esetleg a kotyogóson lefőzött ital, melyet a télikert magányában, egy kényelmes kárpitozott fotelben elkortyolgathat. A hosszúkávét vagy más néven Amerikai kávét, esetleg a filteren leszűrt, leöntött vagy csepegtetett kávét semmire sem becsülik.

Mi a különbség a hosszú kávé és a filteres kávé között?


Ha már mindenképpen a kávé „vizesebb” változatát szeretnénk fogyasztani, akkor is mindenképpen frissen pörkölt szemes kávé őrleményt kell használni az ital elkészítéséhez, ez még menthet valamit a helyzeten. Az amerikai kontinens a kávéfogyasztásban is a világelsők között van, bár az Európai értelemben vett kávé meglehetősen ritka a hétköznapokban, a kontinensen a csepegtetős kávéfőzési eljárás a kedvelt. Budapesten a kárpitosok a jó minőségű presszókávét szeretik.

Csepegtetős kávégépek


A csepegtetős eljárásnál a kávéfőzőben a felforralt víz a papírból vagy műanyagból készült szűrőn elhelyezett őrölt kávén keresztül folyik le (csepeg) a kávétartóba. A vizet a szemes kávé őrleményen keresztül csak a gravitációs hatások mozgatják.

A filteres vagy csepegtetett kávé ötlete még az 1908-ban vetődött fel Németországban, ahol Melitta Benz szabadalmaztatta a kávéfiltert.

A kávé marketingje


Amerikai értelemben a filteres vagy csepegtetett kávé a legjobb a világon. Az elkészítési eljárás gyors és egyszerű, a kávéfőzőgép olcsó és egyszerű rendszerű, az elkészült kávéból sok van, így általában a kávézóba betérő számára is 2dl egy porció.

A kávé marketingje szempontjából fontos, hogy Amerikában a csepegtetős eljárással készült kávé a bárpulton készül az ital egy átlátszó edénybe csöpög, tehát nincs szükség külön reklámra. A kárpitos szakmában a reklám rendkívül széles körű lehet.

Amerikano – amerikai kávé


Az Americano elnevezés a kávézók világában a II. világháborúban alakult ki. Az Olaszországot megszálló amerikaiak nem tudtak mit kezdeni a miniadag kávékkal és egész bögrével kértek „amerikai adagot”. A katonák a kávét ebédjük mellé, mint kísérő italt itták, néha a télikertben, ahol nem volt szükség dugulás elhárításra.

Az amerikai kávé Americano néven terjedt el Olaszországban, és az elkészítési eljárás miatt mélyen lenézték ezt a fajta kávét. Az olasz Baristák a frissen pörkölt szemes kávéból készült eszpresszót egészen egyszerűen forró vízzel hígították. Miután az amerikai kontinensen is elterjedt a presszókávé, a korábban csak kávénak nevezett, jelentősen vizezett italt Americano-nak, amerikai kávénak kezdték nevezni az USA-ban is.

Az Americano elkészítése talán az egyik legszomorúbb kávéfőzési eljárás. A Barista lefőzi a szokásos módon az eszpresszót, majd nem kapcsolja ki a kávégépet, és további másfél deci vizet enged át a kávéőrleményen.

Tehát a különbség az Americano és a filteres vagy csepegtetett kávé között: az amerikai kávé lényegében vizezett presszókávé, míg a filteres kávé esetében az őrölt kávé mennyisége és az átengedett víz olyan italt eredményez, mely erőssége lényegesen közelebb van a presszókávéhoz, bár íze és zamata jelentősen különbözik attól.

A kávézók többségében a puha  kárpitban ülve a legtöbb vásárló eszpresszót kér, az Americano nem túl divatos.

2017. április 12.

Miért jó a télikert?

Télikert építés lakás terasz
Sziklakert a lakásban - ház, télikert

Beköltözik a növényvilág otthonunka


A legtöbb ember csak álmodozik arról, hogy milyen jó lenne egy egész évben virágzó, kellemes növényvilág tulajdonosává válni. A mindig termő, kellemes zöld szoba nincs is olyan távol mint gondolnád. A házhoz épített télikert vagy a lakás teraszának beépítése energetikai, takarékossági szempontból is remek ötlet, ráadásul egy plusz szobával gazdagodik otthonunk, melynek a kihasználásáról a télikert megrendelője dönthet.

A télikert előnyei:


  • Szigeteli az épületet, tehát energiát takarítunk meg
  • Egész évben termő virágoskert
  • Plusz szoba, közösségi tér
  • Könnyen tisztán tartható tér hobbink számára.

A télikert rendeltetése


A télikert építés során a legtöbb megrendelő a gyönyörű zöld környezet kialakításával magyarázza szándékát, ugyanakkor ennél sokkal több lehet a beépített terasz. Mondhatunk olyan általánosságokat, hogy megteremti a külső kert és az épület közötti átmenetet, gyönyörködtető környezetet teremt a téli melankolikus időjárásban is, csökkenti a fűtésszámlát.

A télikert mégis sokkal több ennél. Egy hely, ahol reggelente egy csésze finom kávé mellett elolvashatjuk a híreket vagy egész nap dolgozószobaként is szolgálhat. A legtöbb háziasszony mégis azt emeli ki első helyen, hogy egy olyan helyet kapnak, ahol a lakás, a ház belső tereitől elkülönítve gondozhatják növényeiket, virágjaikat. A kisállatok számára olyan szobát kapunk, ami könnyen takarítható, szellőztethető, tehát a kis kedvenceket nem kell télen az udvarra száműzni, de a lakász nappaliját sem sározzák össze.

A télikert egy fehér vászon, mely kialakítása a tulajdonos fantáziájára van bízva. Lehet kellemes dolgozószoba, beköltözhet a dzsungel növényvilága vagy egyszerűen egy nappalit alakíthatunk ki, ahol mindig tarthat a parti.