2016. szeptember 15.

Szőnyegpadló fektetése a beton aljzatra a télikertben

Télikert terasz padló burkolat
Szőnyeg a beépített teraszon

Szőnyeggel tehetjük kényelmesebbé a teraszbeépítést


A szőnyegpadló fektetésének előkészítése a télikertben nagy hangsúlyt helyezünk. A munkafolyamathoz csak az építési munkák befejezése után kezdhetünk hozzá. A beton aljzatnak kellően száraznak és simának kell lennie, ajánlatos, hogy legalább egy hónappal a szőnyegpadló fektetése előtt készen legyen.

A szőnyegpadlót általában az aljzatbetonhoz rögzítjük, melynek felülete legyen száraz, por- és szennyeződésmentes. A kellően sík és sima padlófelületet a télikertben aljzatkiegyenlítővel tudjuk elérni. Az esetleges olajos, zsíros, festékes szennyeződéseket oldószeres kezeléssel távolítsuk el, hogy ne maradjon oldószer a felületen. A portól és egyéb szilárd szennyeződéstől sepréssel és porszívózással tisztíthatjuk meg az aljzatot, felmoshatjuk öntözővízzel.

Lakásfelújításnál, teraszbeépítésnél előfordulhat, hogy az aljzat nem beton, hanem más anyagú. Az aljzatnak ilyenkor is száraznak, simának, szilárdnak, repedés mentesnek és méretállónak kell lennie.

Ha mozaik lap burkolatra kívánjuk a szőnyegpadlót fektetni, aljzatkiegyenlítő masszával be kell vonnunk a régi burkolatot, hogy a lapok közötti hézagok később, a szőnyegpadló letaposása után, ne rajzolódjanak ki.
Ha a télikert vagy a terasz fapadlóval burkolt, nagyon meg kell gondolnunk, hogy felhasználjuk-e aljzatként, mert már kisméretű nedvesség is, mely a szőnyegpadlón keresztül nem tud eltávozni, a faanyag korhadását, gombásodását okozhatja.