2019. október 28.

Milyen ajándékot vegyek nagyapának?

Ajándék nagypapának


Ajándékot keresel nagyszüleid számára? Közeleg a nagypapa születésnapja és még nincs ötleted, mit vegyél neki? Kiváló ajándék ötleteket találhatsz nagypapák számára is a Nevesajándék.hu webáruházban.

Ajándék tasakok nagypapáknak


Van egy tökéletes ajándékod, de nincs miben átadni? Erre a problémára is megvan a tökéletes megoldás. Válogass különleges ajándéd tasakok közül, hogy az ajándék a legvégéig ajándék maradhasson.

Ajándékok nagypapák számára


Valamilyen jeles alkalomból, vagy csak úgy szeretnéd meglepni nagypapád de semmilyen ajándék ötleted sincs, amivel meglephetnéd őt?

A visszafogott kulcstartótól kezdve a kreatív kötényen át, egészen a vicces pólókig bármit megtalálsz, hogy felejthetetlenné tehesd szeretteid mindennapjait.

2019. október 25.

A szennyvíz mint erőforrás. Vízkezelés

Szennyvíztisztítás és vízkezelés


Szennyvíztisztítás és vízkezelés
Míg az ivóvíz mindenkinek szívügye, a legtöbb ember a lehető legkevesebb időt tölt azzal, hogy gondoljon a szennyvízre, amelyet napi szinten a zuhanyzók, fürdőkádak, mosdók, mosogatógépek és WC-k termelnek. Arra még kesebben gondolnak, hogy megfelelő technikákkal a szennyvíz értékes erőforrássá válhat.

Átlagosan minden amerikainak napi 60 gallonnyi vizet használ el olyan célokra, amelyek magukban foglalják a WC-k öblítését, a zuhanyozást és a mosást. Ez a szám könnyen megduplázódhat, ha a kültéri felhasználásokra, például a pázsit öntözésére és a medencék kitöltésére is sor kerül.

A felhasznált víz nagy része végül szennyvízzé válik, amelyet a természetbe történő kibocsátás előtt tisztítani kell. És ez a kezelés sok energiát igényel. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint a víz- és szennyvíztisztító létesítmények a települési energiaköltségek több mint egyharmadát teszik ki.

Szerves anyagokból származó energia

A  szennyvízmérnökök értik a szennyvíz értékét, amelyre inkább eszközként, mint hulladékként tekintnek. Ez az oka annak, hogy egyesek ehelyett „használt víznek” hívják, és arra utalnak, amit a legtöbb ember szennyvíztisztító telepnek és vízkészlet-visszanyerő létesítménynek hív.

A szennyvíz valójában a kezeléséhez szükséges energiamennyiség több mint háromszorosát tartalmazza. Az energia egy részének a felhasználása az anaerob emésztés, egy természetes folyamat, amelynek során a mikroorganizmusok zsírból és más szennyvízben lévő szerves anyagokból táplálkoznak, és biogázt állítanak elő. A biogáz körülbelül 50% metánt tartalmaz, amelyet megújuló tüzelőanyagként lehet felhasználni kazánok, kemencék és fűtési rendszerek számára, vagy turbinákban villamosenergia-előállításhoz.

Tápanyagok kinyerése a szennyvízből

A szennyvíz tápanyagokat is tartalmaz, például nitrogént és foszfort, amelyek nélkülözhetetlenek a növények növekedéséhez. A jelenlegi szennyvízkezelési folyamatokban energiát használunk arra, hogy a szennyvízben lévő ammóniát, amely többnyire a vizeletből származik, nitrogéngá alakítsuk. Az iparágak azonban nagy mennyiségű földgázt használnak a nitrogén-gáz ammóniává történő átalakításához, elsősorban műtrágya előállítására a Haber-Bosch-folyamat során.

Nyilvánvaló, hogy sokkal hatékonyabb az ammónia közvetlenül a szennyvízből történő kinyerése anélkül, hogy átalakulna. Az egyik módszer a már forgalomban lévő vizelet-elvezető WC-k használata a vizelet elválasztására más szennyvízforrásoktól. Ezután a gyűjtött vizelet műtrágyaként felhasználható fertőtlenítés után.

2019. május 1.

Alumínium ajtó rendszerek

Az alumínium ajtó tulajdonságai


aluminium ajtó
Jó választás az alumínium ajtó
Nagyon gyakori az a jelenet, amikor egy fotocellás ajtót látunk az amerikai kórházas filmben, majd kiáltanak, hogy tűz van, és az az ajtó halkan, de határozottan bezárul, megvédve mindenkit a tűztől. Ő az alumínium ajtó.

Itthon kevéssé elterjedt, mert túlságosan iparinak gondoljuk. Olyannak, amihez túl kicsi a mi otthonunk. Pedig alumínium ajtók olyan széles választékban készülnek, hogy jut belőle a felhőkarcoló irodaházakba, és a szerény társasházakba is.

Rengeteg jó tulajdonsága van. Nézzük meg ezeket most.

Az alumínium ajtó előnyei


Az alumínium ajtó élettartama többszöröse a más egyéb anyagból készült ajtóknak. Olyan fémekből készül, amelynek ötvözetei más-más műszaki paraméterekkel rendelkeznek, így mindig a kialakítandó szerkezetnek maximálisan megfelelő alumíniumötvözetet lehet használni. Legyen szó biztonsági ajtóról, tűzvédelemről, vagy üveges elválasztó falakról.

  • tartós, hosszú élettartamú
  • merev szerkezetű, stabil
  • könnyen, pontosan formálható, színben és design-ban minden igényt kielégít
  • alacsony a súlya, könnyen szállítható
  • nem rozsdásodik
  • energiatakarékos
  • hő-hídmentes
  • szigeteli a hőt és a hangot
  • rendkívüli a teherbíró képessége
  • védelmi és biztonsági szempontból jó tulajdonságokkal rendelkezik
  • nagyon kevés karbantartási munkálatot igényel
  • vetemedésmentes

2019. április 10.

Fonalféreg a vízben

Ivóvízkezelés és féregtelenítés


Ivóvíz fertőtlenítése, fonálféreg
Fonálféreg elpusztítása, kezelése
A fonálférgek a Földön mindenütt megtalálhatók, így az ivóvízben is. Kivételt csupán a levegő és a szabad víz jelent, mert sem repülni, sem pedig a vízben szabadon lebegni nem képes.

A Nematodák jelentős része a legkülönbözőbb vizek fenekén vagy vízinövényeken él. Megtalálhatók a tenger örökké sötét mélységeiben, a folyamokban, patakokban, tavakban és pocsolyákban, a hévforrásokban és a nem megfelelően kezelt ivóvízhálózatokban is.

Vízben élő fonalféreg


A vízben élők közül egyesek meghatározott körülményekhez alkalmazkodtak, így egyes fajok csak az Atlani-óceán Közép Amerikai partjai előtt levő Sargasso-tenger hínárosaiban élnek, míg mások a legkisebb vízgyülemlések lakói, egyesek pedig a levelek érzugaiban összegyűlt vízcseppekben vagy fák kérgén levő nyálkában élnek. A fonalférgek megélnek a biofilmben is, ezért célszerű fertőtleníteni azt.

Találhatunk fonalférgeket a nedves talajban, a sivatagok homokjában is. Nyilvánvaló azonban, hogy előnyösebb létfeltételeket biztosít számukra a nyirkos, bomló, rothadó anyagokban gazdagabb talaj. Tömeges előfordulásukra jellemző, hogy egy holdnyi szántóföldön, 15 cm-es mélységig mintegy 600 millió példány található.

Élősködő férgek


A fonalféreg számos csoportja élőlények élősködője lehet. Részben növényekben, részben pedig állatokban élősködnek, s gazdáik között egyaránt találunk gerinceseket és gerincteleneket. A parazita Nematodáknak, fonálférgeknek óriási gazdasági és egészségügyi jelentőségük van.

A növényekben élősködő fajok rendkívül kártékonyak. Ilyen például a burgonya egyik legjelentősebb kártevője. Az állatok és az emberek élősködői között sok fajuk súlyos betegségeket okoz, nálunk a trichia fordul elő jelentős számban.

Védekezés a fonalférgek ellen


A fonálférgek a tápcsatornába kerülve képesek megfertőzni a gazdatesteket, ezért a megfelelő higiénia betartásával, az ivóvíz és az élelmiszer fertőtlenítésével elpusztíthatók.

Mivel a haszonállatok fejlődését is befolyásolják, a termés minőségét is csökkentik, ezért érdemes az öntözővizet és az állatok itatóvizét is klór-dioxiddal kezelni, ami elpusztítja ezeket a kártevőket.

2019. március 4.

Lefolyórendszer tisztítása és a szennyvíz ártalmatlanítása

A vízvezeték hálózat karbantartása és kezelése


Ivóvíz hálózat fertőtlenítés
Tiszta ivóvíz fertőtlenítése. Házi vízszűrők
Az otthonok vízvezetékeit és csatornahálózatát ugyanúgy tisztítani és fertőtleníteni kell, mint ahogyan a szennyvízről is gondoskodnunk kell.

A vízvezeték és csatornahálózat első tisztítását még a használatbavétel előtt el kell végezni. Bár úgy tűnhet, hogy az új csőrendszer semmilyen szennyeződést sem tartalmaz, valójában meglehetősen sok kosz rakódhatott le a szerelés közben, a baktériumok pedig a próbák során bekerült pangóvízben szaporodhattak el.

Hogyan tisztítsuk a csatornahálózatot?


A csatornahálózat tisztítását a korábban létesített revíziós nyílásokon keresztül végezhetjük el. Ha a háztartásban nincs klór-dioxid fertőtlenítő szer, háztartási hypo oldatot is alkalmazhatunk. Általában elegendő ennek 1:10-hez oldatát alkalmazni. A megfelelő mennyiségű szert bekeverés után öntsük a lefolyóba, lehetőség szerint egy éjszakán keresztül hagyjuk állni.

A szennyvíz ártalmatlanítása


Az emberi ürülék és a házi szennyvíz csatornázott területen a csatornahálózatba kerül, tisztításra szennyvíztisztító berendezések szolgálnak. A durva darabos anyagokat szennyvízrácsok szűrik ki, a homokfogó az ásványi anyagokat tartja vissza, a lebegő szilárd alkatrészektől az ülepítők szabadítják meg a szennyvizet. E tisztítási fázisok mechanikai tisztítást biztosítanak. Ahol bővizű folyó van a település közelében, a mechanikusan tisztított szennyvizet már be lehet engedni, mert az élővízben lefolyó öntisztulással a szennyvíz ártalmatlanítása természetes úton megtörténik. Természetesen ez csak ott lehetséges, ahol a szennyvíz hígítása az élővízben 300-500 szoros.

Amennyiben nincs ilyen lehetőség, a szennyvizet ártalmatlanítani, egyes esetekben fertőtleníteni is kell. Természetesen az ivóvíztisztítás során alkalmazott klór-dioxid mennyiségének töredékét használják szennyvíz tisztítására, mielőtt azt visszaengednék a természetbe.

A csatornatisztítás, vízvezeték hálózat fertőtlenítés és ivóvíz kezelés legjobb módszerét és technológiáját a megfelelő vizsgálatok segítségével állapíthatjuk meg.

2019. február 8.

Szennyvízelhelyezés és -tisztítás

Példák az ivóvíz kezelésre

 Környezetvédelem: fertőtlenítés a tiszta vízért


Ivóvízkezelés, szennyvíztisztítás
Szennyvíztisztító telep - ivóvízkezelés
Az ivóvízkezelés egyik fontos része a szennyvízkezelés -tisztítás, a vizek fertőtlenítése. A hatékony módszerek mellett meg kell találni a leggazdaságosabb, bárhol megvalósítható és marketing szempontokból is megoldásokat. A világszerte többféle kísérleti program is indult, melyek a szennyvíz elhelyezésére és kezelésére irányulnak.

Németországban a Göttingen Egyetem által működtetett ivóvízkezelő és szennyvízkezelő telep egy 2500 lakosú község szükségleteit vizsgálja és kísérletezi ki a vízkezelés legjobb módszereit.

A szennyvíztelep működése


A szennyvízkezelés során mechanikai tisztítást végeznek, majd az elhelyezést egy nyomócsövön keresztül végeznek, mellyel egy két kilométerrel távolabb fekvő területre juttatják a használt vizet. A 22 ha nagyságú terület korábban a vasércbánya ülepítőmedencéje volt, mely hosszú ideje használaton kívül állt. A szennyvizet ezen a területen két osztóárok segítségével osztják szét. Egy-egy ilyen árok 1 m széles, 30 m hosszú és 60 cm mély, kibetonozott szelvénnyel és vízszintesre beállított bukóéllel ellátva. A szennyvíz a bukóélen keresztül egyenletesen szivárog ki az árok egyik hosszanti oldalán és terül szét a környező területen.

A szennyvíz természetes tisztítása


Az osztóárok egyik ágán egy nádas található, a növényzettel sűrűn benőtt talajon átszivárgó víz megtisztul ezen a területen. A beadagolástól 80-100 m távolságban kialakított mintavételi helyeken végzett vizsgálat megállapította, hogy a szennyvíz:

  • 30 mg/l nitrogéntartalma 1,0 mg/l-re,
  • 30 mg/l foszfortartalma 0,1 mg/l-re csökken.

2019. január 8.

A Pseudomonas aeruginosa baktérium veszélyei

Hogyan fertőtlenítsünk?


Pseudomonas kórokozó
A pseudomonas baktérium fertőzés
Otthonunk tisztasága és biztonsága az egyik legfontosabb dolog, mellyel nap mint nap foglalkozni kell. A baktériumok és vírusok állandó vendégek, de közöttük is vannak olyanok, melyek különösen veszélyesek lehetnek az egészségre. A fertőtlenítő- és tisztítószerek vásárlásakor olyat keresünk, mely széles spektrumú hatással rendelkezik és a legtöbb kórokozót elpusztítja. A súlyosabb kórokozók közül most a Pseudomonas aeruginosa az, amelyet érdemes megismerni. Ezt a baktériumtípust a TwinOxide a klór-dioxidnak köszönhetően hatásosan pusztítja.

A pseudomonas tulajdonságai


A pálcika alakú baktérium 1-5 mikrométer hosszú és 0,5-1 mikrométer átmérőjű. Előfordulási helye: pocsolyák, vizek, pangó vizek.

A pseudomonas aeruginosa különleges tulajdonsága, hogy remekül ellenáll a fertőtlenítő szereknek, és ezen szerek gyengébb oldataiban és a desztillált vízben is képes szaporodni illetve vegetálni. A nedves helyeken könnyen elszaporodó baktérium a levegőben a vízcseppek, páracseppek segítségével fertőzhet, súlyosabb betegségek kialakulását okozhatja, ezért fontos a megfelelő védekezés ellene.

Betegségek, melyet a Pseudomonas aeruginosa okoz


A fertőző megbetegedések mintegy 15-20 százalékát okozza a pseudomonas baktérium. A légutakba kerülve tüdőgyuladást okoz, az ivóvízbe kerülve megfertőzheti a húgyutakat, emellett a sebészeti fertőzések 20-25%-át is ennek a kórokozónak tulajdonítják. A legnagyobb veszélyben a legyengült immunrendszerűek, az öregek és a gyerekek vannak. A rendkívül gyakori előfordulása miatt a legjobb védekezés a megelőzés, a megfelelő fertőtlenítés.

A pseudomonas az álló és pangó vizekben fordul elő. Az ilyen helyeket alapvető higiéniás célból is érdemes kitakarítani, de csak akkor lehetünk nyugodtak, ha klór-dioxid vizes oldatával is fertőtlenítjük a baktérium lehetséges előfordulási helyeit.

A pseudomonas által okozott betegségek gyógyulási ideje ideális körülmények között is legalább két hét, de súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. Mindezeket figyelembe véve a TwinOxidos fertőtlenítés és tisztítás nem jelent áldozatot a vásárlók részéről.