2017. június 18., vasárnap

Americano vagy filteres kávét a kárpitozott fotelben?

Kávégép, csepegtetős kávéfőző
Csepegtetős kávé főző, kávégép

A szemes kávé megcsúfolása?


A legtöbb kávékedvelő Európában úgy gondolja, hogy a valódi kávé (kávé ital), egy kis csészényi, presszókávé, esetleg a kotyogóson lefőzött ital, melyet a télikert magányában, egy kényelmes kárpitozott fotelben elkortyolgathat. A hosszúkávét vagy más néven Amerikai kávét, esetleg a filteren leszűrt, leöntött vagy csepegtetett kávét semmire sem becsülik.

Mi a különbség a hosszú kávé és a filteres kávé között?


Ha már mindenképpen a kávé „vizesebb” változatát szeretnénk fogyasztani, akkor is mindenképpen frissen pörkölt szemes kávé őrleményt kell használni az ital elkészítéséhez, ez még menthet valamit a helyzeten. Az amerikai kontinens a kávéfogyasztásban is a világelsők között van, bár az Európai értelemben vett kávé meglehetősen ritka a hétköznapokban, a kontinensen a csepegtetős kávéfőzési eljárás a kedvelt. Budapesten a kárpitosok a jó minőségű presszókávét szeretik.

Csepegtetős kávégépek


A csepegtetős eljárásnál a kávéfőzőben a felforralt víz a papírból vagy műanyagból készült szűrőn elhelyezett őrölt kávén keresztül folyik le (csepeg) a kávétartóba. A vizet a szemes kávé őrleményen keresztül csak a gravitációs hatások mozgatják.

A filteres vagy csepegtetett kávé ötlete még az 1908-ban vetődött fel Németországban, ahol Melitta Benz szabadalmaztatta a kávéfiltert.

A kávé marketingje


Amerikai értelemben a filteres vagy csepegtetett kávé a legjobb a világon. Az elkészítési eljárás gyors és egyszerű, a kávéfőzőgép olcsó és egyszerű rendszerű, az elkészült kávéból sok van, így általában a kávézóba betérő számára is 2dl egy porció.

A kávé marketingje szempontjából fontos, hogy Amerikában a csepegtetős eljárással készült kávé a bárpulton készül az ital egy átlátszó edénybe csöpög, tehát nincs szükség külön reklámra. A kárpitos szakmában a reklám rendkívül széles körű lehet.

Amerikano – amerikai kávé


Az Americano elnevezés a kávézók világában a II. világháborúban alakult ki. Az Olaszországot megszálló amerikaiak nem tudtak mit kezdeni a miniadag kávékkal és egész bögrével kértek „amerikai adagot”. A katonák a kávét ebédjük mellé, mint kísérő italt itták, néha a télikertben, ahol nem volt szükség dugulás elhárításra.

Az amerikai kávé Americano néven terjedt el Olaszországban, és az elkészítési eljárás miatt mélyen lenézték ezt a fajta kávét. Az olasz Baristák a frissen pörkölt szemes kávéból készült eszpresszót egészen egyszerűen forró vízzel hígították. Miután az amerikai kontinensen is elterjedt a presszókávé, a korábban csak kávénak nevezett, jelentősen vizezett italt Americano-nak, amerikai kávénak kezdték nevezni az USA-ban is.

Az Americano elkészítése talán az egyik legszomorúbb kávéfőzési eljárás. A Barista lefőzi a szokásos módon az eszpresszót, majd nem kapcsolja ki a kávégépet, és további másfél deci vizet enged át a kávéőrleményen.

Tehát a különbség az Americano és a filteres vagy csepegtetett kávé között: az amerikai kávé lényegében vizezett presszókávé, míg a filteres kávé esetében az őrölt kávé mennyisége és az átengedett víz olyan italt eredményez, mely erőssége lényegesen közelebb van a presszókávéhoz, bár íze és zamata jelentősen különbözik attól.

A kávézók többségében a puha  kárpitban ülve a legtöbb vásárló eszpresszót kér, az Americano nem túl divatos.Americano vagy filteres kávé főzése és elnevezése? Az amerikai kávé és a hosszú kávé közötti különbség a kávégép használatából ered, a télikerthez semmi köze, bár a kávé az üvegházban is megtermeszthető. Néhány további érdekes és izgalmas téma olvasásra: kávé készítés, kávégép, kárpitozott bútor, kávéfőző, americano, Budapest eszpresszó, marketing szolgáltatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése