Télikertépítés: Csatornázás és vízvezetékek

Télikert csatorna építés
Télikert és egy ötletes esővíz csatorna
Hidegvíz-, melegvíz-ellátás a beépített teraszon


A télikertépítés valamennyi ütemében sor kerül a gépészeti szerelésekre, ezért márt a tervezés első szakaszában figyelembe kell az adottságokat és igényeket. A teraszbeépítésnél valamivel nehezebb dolgunk van, hiszen a már meglévő épületrészekbe kell esetleg csöveket vezetnünk, de az újonnan gyártott télikert esetében kompromisszumok nélkül tervezhetjük a csöveket és vezetékeket.

A teraszbeépítésnél szükségessé válhat az aljzatbeton feltörése, amely megemeli az építési költségeket. Az alapfalak áttörése a télikertépítésnél szintén egy komolyabb munka, melyhez minden esetben szakemberek segítségét kell kérni.

Hidegvíz-ellátás


Ha növényekkel is szeretnénk foglalkozni a télikertben vagy a teraszon, mindenképpen szükségünk lesz egy olyan sarokra, ahova folyóvizet vezetünk be. A vízműtől max. 120 cm átmérőjű csövek szállítják a vizet a felhasználási területre. Minden telek felé saját bekötővezeték ágazik le, amely a közműbekötő helyiségig vezet. A vízmű a fogyasztásmérőt közvetlenül az épületbe vagy a telekre való belépés helye után építik be. A télikertépítés során a második főcsap után visszaáramlás-gátló visszacsapó-szelep beépítése szükséges. A teraszbeépítés vízvezeték-hálózatának legmagasabb pontján levő szellőzőcsővel együtt ez akadályozza meg, hogy depresszió esetén szennyvíz jusson a vízvezeték-rendszerbe.

A télikertépítéssel vagy teraszbeépítéssel járó munkálatok során érdemes lehet a vízvezetékrendszer átépítésekor a vízelőkészítő berendezések beszerelését is megfontolni. Vízelőkészítés alatt a szűrést, lágyítást és a különböző anyagok adagolását értjük. A víz mechanikus szűrését végző védőszűrő után a télikert vízhálózata lágy- és keményvíz-vezetékekre válik ketté. A vízelőkészítő berendezéseket engedélyeztetni kell. Háztartási vízlágyító berendezésekre ott van szükség, ahol a víz összes keménysége meghaladja az 5,35 mval/dm2 értéket.

A télikertben is szükség van melegvízre?


Télikert víz csatorna szerelés
Elegáns vizesblokk a télikertben
Aszerint, hogy a télikertben és az épület többi részében egyedi készülékek vagy központi berendezés termeli a meleg vizet, beszélünk egyedi vagy központi melegvíz-ellátásról.

Az egyedi melegvíz-termelő berendezések nyomásállók vagy nyomás nélküliek. A nyomásálló készülékek közvetlenül ráköthetők a télikert vízvezeték-hálózatára. A nyomás nélküli készülékekben a tartályban levő víz összeköttetésben áll a külső levegővel.

Az átfolyó rendszerű gáz vízmelegítőben a hideg víz a tűzteret körülölelő csőkígyóban előmelegszik, majd a lamellablokkban felfűtődik.

A kellemes és jól funkcionáló télikerthez, pihenőszobához hozzátartozik a vízellátás, ezért ne habozzunk  elvégezni a csatornázási munkálatokat.

  • Télikerttel és télikertépítéssel kapcsolatos  szakirodalmat is találsz itt:
Télikertépítés: Csatornázás és vízvezetékek, hogy egész évben kényelmesen tudjunk foglalkozni növényeinkkel. A télikertépítés tervezési fázisában, még a gyártás megkezdése előtt, amikor van rá lehetőségünk érdemes a terasz csatornarendszerének megtervezését elvégezni, hogy a későbbiek során ne érjenek minket meglepetések.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése