2022. november 23.

Terasz beépítése - télikert fűtés

Hőszigetelés. Télikertek fűtése

télikert fűtés
Cikk a teraszok beépítéséről, padlóburkolásról és a télikertfűtésről

Hogy a beépített terasz télen gazdaságosan legyen fűthető, gondoskodni kell a hőszigetelésről. Ehhez többek között a faburkolatok használhatók fel hatékonyan: lambéria, deszkapadló, famennyezet. Fűtésre az infrasugárzó panelek a legtakarékosabbak. Az elektromos fűtőtestek melegénél a déli gyümölcsök is beérnek.

Fapadló fektetése a fűtött kültéri teraszon

Terasz építése fapadló burkolat
Fa padló készítése - kültéri terasz

Általánosságban a fapadló a terasz járófelületét képező faanyagú burkolat, melynek feladata a kényelmes járás biztosítása mellett a kellemes hőérzet és a hangtompítás biztosítása. A nyílt kültéri kerti terasz beépítésével kialakított fűthető télikertben remek hangulatot biztosít a jó minőségű fapadló.

Minden ácsmester szigorúan vett munkaterületéhez a következő tartozik: deszkapadlók – közösséges deszkapadló, hajópadló, svédpadló és a keményfa lécpadló vagy más szóval parketta aljzatát képező vakpadló tartozik. A beépített terasz keményfa lécpadlójának járórétegét a parkettázó készíti.

A deszkapadló feltöltésbe ágyazott párnafákból és az azokra felszegezett, járófelületet alkotó deszkarétegből állnak. A keményfa lécpadló több részből: a párnafákból, a puhafa vakpadlóból és a keményfa parkettalécekből készült járófelületből tevődnek össze.

A fapadlózó munka megkezdésének az előfeltétele, hogy a beépített teraszon előzőleg a falakat vakolják és festék alá alapozzák, a nyílászáró szerkezeteket beüvegezzék. A 24 órán át lezárt helyiségben a levegő páratartalma a 65%-ot nem haladhatja meg. A friss felületek szárítása infra hősugárzókkal oldható meg.

Télikert fűtés - Párnafa a beépített teraszon

A fapadló lefektetésével a teraszra épített fűthető télikertben egy réteg hőszigetelő anyagot spórolhatunk meg, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a télikertben a páratartalom növekedése rongálhatja a fát, ezért ajánlatos a kültéri fűtés kiépítése.

A fapadlózó munkát, amennyiben nem használunk dupla aljzatbetont, a párnafák fektetésével kezdjük. A párnafa rendeltetése kettős: egyrészt a padló járórétegének és esetleg aljzatának leerősítésére szolgál, másrészt a teherelosztásban játszik szerepet. Ez utóbbi miatt a téglalap keresztmetszetű párnafákat lapjukra fektetve helyezzük el.

Beépítés előtt szagtalan, vízben oldható, egészségre ártalmatlan gombamentesítő szerrel kell bevonni, oly módon, hogy minden felülete kellő mértékben legyen átitatva.

Kültéri teraszfűtés feketesugárzókkal

Terasz beépítése és télikert kialakítása Budapesten és vidéken is. A kültéri terasz beépítése során a télikert padlózatának kialakítására nagy hangsúlyt kell fektetni, ezért érdemes fapadlót lerakni, ha a helyiség páratartalma a megfelelő tartományban van. Néhány további érdekes és izgalmas, olvasni való téma: fűtött télikert, kültéri teraszok fűtése, teraszbeépítés, kertépítés, padló, aljzat, mennyezeti infrapanel, beton födém, üveg tetőzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése