2020. április 2.

Higiénia és fertőtlenítés a fogorvosi rendelőben


A csíramentes környezet biztosítása Budapesten

Csíramentes fogorvosi eszközök
Fertőtlenítés a fogorvosi rendelőben
A fogorvosi rendelőben a helyiségek, a beavatkozási területek és a felszerelések tisztítása és fertőtlenítése alapvető eljárás a kezelő személyzet és a betegek biztonságának érdekében. A biológiai kockázat a különféle mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok jelenlétéből származik, amelyek beszennyezik a levegőt, a vizet és a munkafelületeket. A mikroorganizmusokkal szembeni fellépés azt jelenti, hogy megszüntetik jelenlétüket a fertőzések kockázatának elkerülése érdekében.

A nem sterilizálható eszközök tisztítását és fertőtlenítését az orvos munkáját segítő aszisztenciának kell elvégeznie megfelelő fertőtlenítő- és tisztítószerek felhasználásával.

A fogorvosi rendelő felületeinek és működési területének teljes tisztítása, fertőtlenítése fontos, hiszen ezeket megérintve a beavatkozási területekre kerülhetnek a szennyeződések.



A tisztasági előírások betartása


  • A fogorvosi berendezések megtisztítását el kell végezni minden nap, hiszen ezek nem sterilizálhatóak, nem cserélhetőek napi szinten, ezért alkohol alapú fertőtlenítőszerrel (oldatban vagy spray-vel) kell az eljárást elvégezni.
  • Minden olyan területet, amelyre vér, vagy nyálfröccsenés kerülhet, fóliával (többnyire polietilén) kell lefedni, hogy csökkenjen a beavatkozás környezetének szennyeződése. Minden kezelt beteg után a védőfóliákat ki kell cserélni, a felületeket meg kell tisztítani és fertőtleníteni.
  • Erős nyálszívók segítségével is csökkentik a szájból kikerülő anyagok, a vér, a nyál, a munka során használt víz és aeroszolok kültérbe kerülésének esélyét, melyek fröccsenése fokozott környezeti szennyeződéssel járna.
  • Annak elkerülése érdekében, hogy a munkafelületek és eszközök ne szennyeződjenek idejekorán, a szükséges műszereket kizárólag a beavatkozás kezdete előtt tanácsos előkészíteni.

A fertőtlenítésnek a következőkre kell kiterjednie különös hangsúllyal:


  • a kezelőfotel fejtámlája
  • a fogászati egység kezelőpanelje
  • a fogorvosi lámpa fogantyúi
  • a fogászati egység lámpakapcsolói
  • a radiológiai berendezés vezérlése
Ezek fertőtlenítése minden egyes beteg után kötelező érvényű.

A fogászati vízrendszer fertőtlenítése


 Kiemelt jelentőségű a fogászati egység vízrendszerének a fertőtlenítése is, melynek elsődleges célja a baktérium terhelés csökkentése. Ezen művelet végrehajtásának gyakorisága és technikája változó, a tényleges felhasználás mértékétől függően, az előírásnak megfelelelően kell eljárni.

Tisztítás hiányában a belső hidraulikavezetékekben lehetővé válik a nemkívánatos mikrobiális növényvilág kialakulása, a baktériumok pangása, elszaporodása.

A fogorvosi eszközök fertőtlenítését tehát minden nap el kell végezni speciális lemosószerekkel, baktériumölő, gombaölő, virucid vagy mycobactericid termékekkel, spray-fertőtlenítőszerekkel. Továbbá, igen fontos a helyiség szellőztetése, az egészségügyi hulladék ártalmatlanítása és a szennyezet padló megtisztítása.

A fertőtlenítőszer típusának megválasztása alkalmazásuktól függően változik, lehetnek oldatok, vagy szilárd, higítandó szerek, melyek a kereskedelemben beszerezhetőek. A lényeg, hogy a tisztítószerek előírásszerű alkalmazásával egészséges és biztonságos környezetet teremtsenek betegek és dolgozók számára egyaránt.


Higiénia és fertőtlenítés a budapesti fogorvosi rendelőben a hétköznapokban. A fogorvosi rendelőt és a fogászati klinika helyiségeit alaposan és az előírásoknak megfelelően fertőtleníteni kell, a hétköznapokban is, járványhelyzet idején ezt nagyobb gonddal kell elvégezni. A legtöbb olvasót az alábbi témák is érdeklik: fogorvosi kezelés ára, budapesti kezelés, fertőtlenítés a klinikán, fogászat csíramentesítése, tisztítás ára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése