2017. december 16., szombat

Habarcstípusok a télikertépítésnél

Tél habarcs falazás
Téli habarcs használata a terasz falazásánál

Kőműves szakismeret a terasz beépítéséhez


A télikert építés során a falak építéséhez és a felületképzéshez habarcsra van szüksége a kőművesmunkák során, ezért érdemes röviden megismerkedni ezek típusaival. A megfelelő minőségű beton és az aljzatbeton elkészítésére ebben a posztban nem térünk ki. A habarcsokat felhasználási területük alapján az alábbiak szerint csoportosítjuk:

  • falazóhabarcs
  • vakolóhabarcs
  • ágyazó- és burkolóhabarcs
  • felületképző
  • vízzáró
  • injektáló
  • hőszigetelő
  • sugárgátló habarcs
  • néhány esetben beton habarcs.

A fent említett habarcstípusokon kívül előfordulhat, hogy nem szabvány habarcsra is szükség lehet a télikertépítés során, ezek elnevezése általában utal a kötőanyagra is: műanyag habarcs, szilika habarcs, nátronvízüveges habarcs, esetleg beton.

Télikert falrakásához falazóhabarcs


A falazóhabarcsokat a télikertben vagy beépített teraszon a falazóelemek összekötésére és ágyazására, a köztük levő hézagok kitöltésére, valamint teherelosztásra alkalmazzuk, a betonból készült konstrukciók felületképzésénél is hasznát vesszük.

Télikert habarcs készítése
Bekevert habarcs
Megkülönböztetünk falazó mészhabarcsot, javított falazó mészhabarcsot és falazó cementhabarcsot.
A szabványos falazóhabarcsok kötőanyaga lehet mészpép, porrá oltott mész. A habarcshoz adalékanyagként 0 – 2 milliméteres, kőfalazatokhoz 0 – 4 milliméteres szemnagyságú, folytonos szemmegoszlású homok, téglaőrlemény, kőliszt vagy bontási törmelékből kirostált, megfelelő szemmegoszlású homok. A télikert falazatának szilárdsága szempontjából a 6 – 8 mm vastag hézagok a legkedvezőbbek, ezért falazóhabarcshoz a 0 – 1 mm szemnagyságú finom folyami homok vagy bányahomok a legjobb. Falazó cementhabarcshoz és a beton készítéséhez a terasz beépítéséhez lehetőleg éles szemű homokot használjunk.

Falazó mészhabarcsot csak olyan falazathoz szabad használni, amelynek szilárdulásához a szükséges levegőellátás megfelelő, mert a mész levegőn szilárduló kötőanyag. Szilárdulási időn belül vízbe kerülő falazatokhoz viszont mészhabarcsot használni nem szabad, mert a vízben nem jut hozzá levegő, egyes esetekben a beton alkalmazása is indokolt lehet.

A falazóhabarcsokat nyomószilárdságuk alapján soroljuk minőségi osztályokba. Szulfátagresszív talajba illetve talajvízbe kerülő terasz vagy télikert szerkezetek falazóhabarcsainak eltérők a követelményei.


Magyarországon a professzionális télikertépítés során felhasználásra kerülő anyagok minőségét  a terasz beépítését végző szakemberek biztosítják minden esetben, akik szakszerűen és gyorsan végzik a szerkezetépítő munkákat, beleértve az üveg elemek (ajtó, ablak) beszerelését a mediterrán növények napfény igényének kielégítésére.

Caribi télikertek: üvegház építési szolgáltatás


Terasz Budapest. Habarcstípusok és elkészítésük módja a télikertépítésnél és egyéb munkák elvégzésekor. A kőművesmunkák során a télikertépítésnél és a terasz beépítésénél vagy a kerti utacska beöntésénél is, sok habarcsot használnak a szakemberek akik nem csak a saját elgondolásaikat követik, hanem a megrendelő által kért tervekben szereplő szerkezetek elkészítéséhez igyekeznek a legjobb konstrukciókat megalkotni. Ha szeretnél még néhány érdekes témát olvasni, az alábbiakat ajánljuk figyelmedbe: habarcs készítése, üveg beton terasz, Budapesten télikert építés, terasz beépítés sajátkezűleg, téli beton öntés házilag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése