2013. április 19.

Betonkerítés

A betonkerítés mesterséges építőanyagból késül, amely utóbbi kötőanyagból (cementből), vízből és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból, esetleg adalékszerekből és egyéb kiegészítő anyagokból készül. A betonból öntött kerítés alapvető tulajdonsága, hogy az összekevert habarcs rövid ideig szabadon formázható idején kialakíthatjuk a szükséges elemeket.

Van, aki úgy gondolja, a kerítés elzár a világtól, ezért nincs rá szükség, más szerint viszont pont az a jó benne, hogy kirekeszti a külvilágot. Építsünk tehát betonból készült kerítést.

Minden oszlop számára készítsen egy 40 x 40 x 90 cm mély alapgödröt. Ügyeljen arra, hogy az előzőleg kimért pontok a gödrök középponjába essenek. Vízszintes terepen helyezzen el 2 db kb. 200 cm hosszú deszkát és a megvásárolt elemekből - az oszlopokat a deszkára helyezve - rakjon ki egy teljes kerítésmezőt. Törekedjen arra, hogy az egyes elemek szorosan illeszkedjenek egymáshoz, úgy, mint amikor majd a bebetonozott oszlopok között helyezi el. Jelöljön be mindent, amire a későbbiek során szüksége lesz. A kerítésmező alsó eleme átlag 10 cm-re a terepszint alá érjen.



Betonozza szintre az első gödör alját. Betonozás előtt döngölje le a munkagödrök fenekét. Laza talajra ne építsen kerítést! Feszítsen ki egy zsinórt vízszintesen a munkagödrök felett tetszőleges magasságban és mérje meg az első szintre betonozott gödör fenékszintjét a zsinórtól. A többi gödör fenékszintjét is betonozza be a zsinórtól erre a távolságra. Ha Önnek lejtős terepen kell kerítést építenie (a vízszintesen kifeszített zsinórtól ellenőrizze a távolságot!!!) akkor a kerítést lépcsőzetesen kell megépítenie.


A gondosan szintre betonozott gödrökbe lehet másnap az oszlopokat elhelyezni. Betonozza be a kerítés első oszlopát, az alapbeton tetején pontosan az oszlop tetejétől mérve távolságra simítsa le. Törekedjen minél pontosabb munkára, az elkészült munkát mindig ellenőrizze. Az alapbeton tetejének lejjebb kell lennie 10 cm -rel a terepszinttől. A közbenső oszlopokat helyezze el a zsinórhoz, állítsa függőbe és betonozza be az előző oszlopokhoz hasonlóan. Földnedves betont használjon. Az oszlopok egymáshoz való távolságának beállításához használjon távolságtartó deszkát. Ennek a méreteit is megmérheti a szárazon összerakott kerítésmező oszlopai között. Úgy állítsa be az oszlopokat, hogy a kerítéselemek könnyen mozogjanak, de ki se essenek az oszlopok közül.


Az előző nap bebetonozott oszlopok közé másnap lehet a kerítéselemeket elhelyezni.
Az elemek elhelyezése után az oszlop fonák oldalánál ékelje ki és hézagolja cementhabarccsal. Ezután hézagolja ki a vízszintes hézagokat is.

EZZEL AZ UTOLSÓ MŰVELETTEL A KERÍTÉSE ELKÉSZÜLTnek tekinthető és neki lehet látni egy új télikert vagy szerverterem építéséne !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése