2013. április 3.

Betonozás transzport betonnal



A betont szinte mindenki ismeri, a legtöbben még talán azt is tudják, hogy milyen alapanyagokból állítják elő. Aki esetleg hiányosnak érzi a betonnal-, ill. betonozással kapcsolatos ismereteit, az bekapcsolhatja a számítógépét, elindíthat egy Internet böngészőt és tetszés szerint válogathat a témát érintő oldalak, fórumok és vélemények között. A sok jó gondolat és tényleges szakismeret mellett azonban sok-sok, akár meggyőzőnek ható butaság is megtalálható hozzá nem értő laikusok tollából.


Sokkal kényelmesebb a betonozás, ha a betont mixerkocsi hozza, és betonpumpával juttatják a zsaluba. A kényelem viszont veszélyekkel is jár. A pumpával gyorsan érkező beton gyorsaságot kíván a bedolgozást végzőktől is, gyorsan kell reagálni mindenre. Ilyenkor esik meg, hogy a vasakat letapossák, elmozdítják a helyükről, vagy a pumpa csövét túlzottan elemelve a magasról eső frissbetonnal a zsaluzatban, vagy annak megtámasztásában tesznek kárt. Az előbbiek elkerülhetőek, ha kapkodás helyett ütemesen dolgozunk. Fontos, hogy a mixerkocsival érkező frissbetont vizezni nem szükséges és nem is szabad. A betonozás indulásakor a pumpából először érkező híg ún. indító keveréket nem szabad a zsaluzatba engedni.
A szakmailag hitelesnek el nem ismert Internetes fórumok és különféle szóbeszéd helyett jelen cikksorozat próbál segítséget adni azoknak, akik betonozás előtt állnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése