2019. április 10.

Fonalféreg a vízben

Ivóvízkezelés és féregtelenítés


Ivóvíz fertőtlenítése, fonálféreg
Fonálféreg elpusztítása, kezelése
A fonálférgek a Földön mindenütt megtalálhatók, így az ivóvízben is. Kivételt csupán a levegő és a szabad víz jelent, mert sem repülni, sem pedig a vízben szabadon lebegni nem képes.

A Nematodák jelentős része a legkülönbözőbb vizek fenekén vagy vízinövényeken él. Megtalálhatók a tenger örökké sötét mélységeiben, a folyamokban, patakokban, tavakban és pocsolyákban, a hévforrásokban és a nem megfelelően kezelt ivóvízhálózatokban is.

Vízben élő fonalféreg


A vízben élők közül egyesek meghatározott körülményekhez alkalmazkodtak, így egyes fajok csak az Atlani-óceán Közép Amerikai partjai előtt levő Sargasso-tenger hínárosaiban élnek, míg mások a legkisebb vízgyülemlések lakói, egyesek pedig a levelek érzugaiban összegyűlt vízcseppekben vagy fák kérgén levő nyálkában élnek. A fonalférgek megélnek a biofilmben is, ezért célszerű fertőtleníteni azt.

Találhatunk fonalférgeket a nedves talajban, a sivatagok homokjában is. Nyilvánvaló azonban, hogy előnyösebb létfeltételeket biztosít számukra a nyirkos, bomló, rothadó anyagokban gazdagabb talaj. Tömeges előfordulásukra jellemző, hogy egy holdnyi szántóföldön, 15 cm-es mélységig mintegy 600 millió példány található.

Élősködő férgek


A fonalféreg számos csoportja élőlények élősködője lehet. Részben növényekben, részben pedig állatokban élősködnek, s gazdáik között egyaránt találunk gerinceseket és gerincteleneket. A parazita Nematodáknak, fonálférgeknek óriási gazdasági és egészségügyi jelentőségük van.

A növényekben élősködő fajok rendkívül kártékonyak. Ilyen például a burgonya egyik legjelentősebb kártevője. Az állatok és az emberek élősködői között sok fajuk súlyos betegségeket okoz, nálunk a trichia fordul elő jelentős számban.

Védekezés a fonalférgek ellen


A fonálférgek a tápcsatornába kerülve képesek megfertőzni a gazdatesteket, ezért a megfelelő higiénia betartásával, az ivóvíz és az élelmiszer fertőtlenítésével elpusztíthatók.

Mivel a haszonállatok fejlődését is befolyásolják, a termés minőségét is csökkentik, ezért érdemes az öntözővizet és az állatok itatóvizét is klór-dioxiddal kezelni, ami elpusztítja ezeket a kártevőket.
Fonalféreg kezelése a vízben és az ivóvízhálózatban. A fonalféreg a föld legtöbb pontján megtalálható, élősködő típusait a higiénia betartásával, fertőtlenítéssel és tisztítással lehet elpusztítani, kiirtani az ivóvízből és az élő szervezetekből. Néhány további érdekes tartalom, melyet érdemes lehet megismerni: fertőtlenítés ára, tisztítás szolgáltatás, ivóvíz szűrés, ivóvíz kezelés az iparban, klór-dioxid vásárlása, fonálférgek elpusztítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése