2012. november 15.

Gyűjtő Kémény kárpótlási ügye

    Csak most jutottam hozzá, hogy Ipar községből származó idősebb Gyűjtő Kémény ügyében érdeklődjem. A következőket tudtam meg (az információkat attól a fiatalembertől szereztem be, aki a kárpótoltak kárpótlásait segít intézni, így van valami jártassága, ha az ellenkező műveleti irányból is):
    Bámiféle kárpótlási igény bejelentése csak bírósági úton és csak a megfelelő okmányok bemutatása esetén lehetséges. A kárpótlás mértéke a legkedvezőbb döntés esetén is csak töredéke a valaha tulajdonolt vagyon értékének. Mivel az érintettnek, ipari Gyűjtő Kéménynek semmilyen okmány nem áll rendelkezésére, ezek beszerzésével tudja csak a következő lépést megtenni. A javaslat az, hogy: vagy bízzon meg egy ottani ügyvédet az ügy lebonyolításával,  aki aztán felveszi a kapcsolatot az itteni hatóságokkal, vagy forduljon egy itteni ügyvédhez, aki talán hamarább és eredményesebben kezdheti el a kutatást az itteni levéltárakban, hivatalokban. Azt persze senki sem tudja garantálni, hogy az akkori Kémény-ügyi tulajdonjogokat egyértelműen bizonyító okmányok fellelhetők-e bárhol is, tekintve, hogy csak volt közben egy háború meg hát jó pár sötét esztendő. A régi közigazgatást megsemmisítették. No meg, mint a levélből olvasom, még az sem tudható, melyik városban kell majd keresni a nyomokat. De ha „kliensünk” kívánja, akár több ügyvédi iroda címét-telefonszámát is megadhatom, de tudnia kell, hogy ingyen senki el nem indul egy ilyen gyűjtőkémény-ügyben. Már az is pénzbe kerül, hogy valaki szakvéleményt mondjon. Sem én magam, sem a fickó, akit megkérdeztem, nem vagyunk mérvadóak, ha viszont felhívok egy ügyvédet, az már csak pénzért nyilatkozik, és persze ettől még nem biztos, hogy igaza van.
    A lényeg röviden tehát az, hogy automatikusan, alanyi jogon nincs ilyen jellegű kárpótlás, csak bírósági úton lehet elindítani. Ehhez viszont ügyvédet kell fogadni és meggyőző bizonyítékokkal kell rendelkezni a jogfosztást és a duguláselhárítást illetően. Ha ez nincs, marad a füstölgés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése