2016. július 25.

Tetők csapadék és nedvesség elleni szigetelése a télikertben

Vízelvezetés a tető télikert
Tető vízelvezetése

Technológia és szerkezeti leírás


A beépített teraszok és legyártott télikertek tetőszerkezetét megfelelő módon szigetelni kell a nedvesség és a csapadék ellen. A magastetőkön alkalmazott nagyelemes, pikkelyszerű tetőhéjazatok nem sorolhatók sem a vízhatlan, sem a fokozottan vízzáró fedések csoportjába, mivel alapfeladatuk csak vízzárás. Ennek betöltéséhez is feltétlenül biztosítani kell, hogy a tető hajlásszöge elérje vagy meg is haladja a különböző fedési anyagokra előírt alsó határértéket.

Ebben az esetben a fedés hézagain – szokványos körülmények között – nem juthat be a csapadék a télikertbe, beépített teraszra csapóeső vagy hófúvás alkalmával.

A megfelelően szellőztetett padlásterekbe bejutó nedvesség gyakorlatilag nem okoz károkat, mert a hagyományos födémszerkezeteket csak jelentéktelen mértékben nedvesíti át, és a nedvesség is hamarosan elpárolog a légtér szellőzésének következtében.

Beépített tetőtér vagy télikert közvetlen tetején az átjutó csapadékmennyiség elvezetésére alátéthéjazatot kell építeni a tetőfedés alá, és a bejutott nedvességet csővezetékkel vagy az ereszcsatornán át el kell vezetni.
A télikert biztonsági vízszigetelése az egyes héjazati elemek meghibásodása esetén is védelmet nyújt beázás ellen.

A bejutott nedvesség párolgásának fokozására a biztonsági vízszigetelés és a tetőhéjalás között célszerű légrést hagyni, és ezt a külső levegővel átszellőztetni, mégpedig egyidejű beépítés esetén oly módon, hogy a szarufákon fekvő alátétfóliára a szarufa vonalában távtartó léceket helyezünk, és ezáltal az alátétfólia és a héjalás között megfelelő távolságot, légteret alakítunk ki.

 Tetők csapadék és nedvesség elleni szigetelése a télikertben. A télikert építésnél és a teraszbeépítésnél fontos szempont a tető kialakításakor az esőelvezetés szakszerű megoldása. télikert, tető, építés, télikert technológia, vízelvezetés, nedvesedés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése