2015. június 2.

Ünnepi Könyvhét: Athenaeum, dedikálás, új könyvek

86. Ünnepi Könyvhét dedikálások

86. Ünnepi Könyvhét

Vörösmarty tér 52. sz. pavilon Athenaeum

Június 4. csütörtök
16:30-17:30 pódiumbeszélgetés: Hercsel Adél, Hatala Csenge, Babiczky-Pfliegel Dóra: Könyvhét Nagyszínpad (Vörösmarty tér, az Oroszlános kút mellett)
18:00-19:00 dedikálás: Hercsel Adél (AnyukaLand), Hatala Csenge (Hírzárlat), Babiczky-Pfliegel Dóra (Ép testben 2 lélek)

Június 5. péntek
16:00-17:00 Géczi János Székesfehérváron dedikál (Ünnepi Könyvhét Székesfehérvár 2015)
18:00-19:00 Pataki Éva dedikálás

Június 6. szombat
11:00-12:00 Hartay Csaba dedikálja Nem boci! című könyvét
12:00-13:00 Nemere István dedikál
13:00-14:00 Bíró Szabolcs Anjouk I. – Liliom és vér című könyvét dedikálja
14:20-14:40 Könyvhét Nagyszínpad (Vörösmarty tér, az Oroszlános kút mellett)
Mire jó a felnőtt?
Csapody Kinga (Jó gyereknek lenni! – Avagy miért és mire jó a felnőtt, Manó Könyvek), Hercsel Adél (AnyukaLand, Athenaeum)
A beszélgetést vezeti: Pál Dániel Levente
17:00-18:00 Bánó Attila dedikálja A tudós és a zöldhajú lány című könyvét

Június 7. vasárnap
11:00-12:00 Kovács Eszter Let's kifli című könyvét dedikálja
13:00-14:00 Laboda Róbert Túlzások című könyvét dedikálja
14:00-15:00 Géczi János és Likó Marcell dedikálja A Bunkerrajzoló című könyvet


Üdvözlet az Olvasónak!

Amikor tavaly nyáron hozzákezdtünk a közös munkához az Athenaeum csapatával, az előttünk álló feladatok közül számomra az tűnt legégetőbbnek, hogy láthatósági mellényt kell adni a kiadóra, valahogy muszáj elérnünk, hogy észrevegyenek bennünket, jelen legyünk. Miközben az egész kiadói közösségen éreztem, hogy igény van a szorosabb kapcsolattartásra az olvasóinkkal. Ezért aztán ráálltunk a közönségtalálkozós programok szervezésére, számunkra új médiumokon nyitottunk csatornákat (Ask.fm, moly.hu), megnöveltük a hirdetési és főleg a PR aktivitásunkat – néha igazán harsány produkciókat is vállalva. Mindezt azért, hogy kicsit közelebb kerülhessünk a figyelmetekhez, hogy legyen tömege a jelenlétünknek.

Ugyanakkor az Athenaeum megtartotta az itt dolgozók visszafogott, filantróp karakterét, az egész közösség finomabb, emberközelibb beállítottságú, mint a rivalda kemény, tolakodó fényei.

A 86. Ünnepi Könyvhét alkalmából kiadott könyveink és az azokhoz szervezett programok már mutatni fogják a látványos megoldások alól ki-kibukkanó, kicsit decensebb, kicsit elegánsabb kiadói arcot is. Babiczky-Pfliegel Dórával, Hatala Csengével és Hercsel Adéllal a Vörösmarty téren, a Könyvhét pódiumán beszélgetünk június 4-én 16:30-tól anyává válásról, anyaságról, a gyermeki ártatlanságról és a gyermeki bűnről (utóbbiról főleg Csengével). A Budapest-London-Budapest-tengely című könyvheti estünk keretében, egy élő videókapcsolás segítségével leszünk jelen londoni könyvbemutatónkon, ahol Peiker Éva szerkesztő beszélget az éppen ott koncertező Likó Marcell zenésszel (róla szól A Bunkerrajzoló) és a kivándorló magyar fiatalokat megszólaltató könyvsorozatunk első része, a Let’s kifli szerzőjével, Kovács Eszterrel. Ugyanezen az esten lesz látványos, színes show is, a Words Are Melodies zenél, ismert slammerek mondanak Laboda-verseket, és élőben, VR-szemüvegek segítségével próbálhatja majd ki minden vendégünk a MAD NEMERÉt, az Őrült regény című bestsellerünkhöz készített játékot, játszik a Laboda-Mucha duó, és egy egészen különleges prezentáció keretében bemutatjuk a sötétben világító könyvünket (és azt is, hogy miért kell világítania – a speciális felületkezelés nem öncélú látványoskodás, hanem szorosan kapcsolódik A nagy titok történetéhez). A programot kedves barátunk, Karafiáth Orsolya vezeti, köszöntőt mond a kiadó igazgatója, Nyáry Krisztián. És, ahogy az természetes, a programon kedvezménnyel vásárolhatjátok meg könyvheti könyveinket is.

De gondoltunk ám azokra is, akik még inkább visszafogott, igazi csendes-ülős kulturális eseményre vágynak. Bánó Attila nagyon okos történelmi szatíráját, A tudós és a zöldhajú lányt a Rózsavölgyi Szalonban mutatjuk be, a szerzővel Gálvölgyi Eszter beszélget.

Sokféle program, sokféle könyv, mert az Athenaeum ilyen kiadó: olvasmányokat kínál a család minden tagjának.
Szabó Tibor Benjámin

Főszerkesztő




Ez történt velünk…

Bemutattuk Hatala Csenge könyvét, a Hírzárlatot Balassagyarmaton

Május 23-án a folyamatosan szakadó eső sem szegte sokak kedvét, és szép számmal jelentek meg érdeklődők Balassagyarmaton, a Szent Imre Keresztény Általános Iskolában – a túszdráma helyszínén – Hatala Csenge Hírzárlat című könyvének bemutatóján. Ezen a különleges eseményen megszólalt az egyik egykori túsz, és egy úr is, aki annak a 12 fős rendőr különítménynek volt a tagja, akik parancsba kapták, hogy a célszemélyt – Pintye Andrást – likvidálni kell. Tegyi Timea, a kötet szerkesztője részleteket is olvasott fel a könyvből.







Bemutattuk Hercsel Adél AnyukaLand című könyvét

Szombaton délután az Allee Bevásárlóközpontban lévő Libriben bemutattuk Hercsel Adél humoros, színes kis kötetét, az AnyukaLandet. Németh Róbert, a HVG újságírója kérdezte a szerzőt a mű megszületésének körülményeiről, beszélgettek az anyaságról és annak társadalmi megítéléséről. A Zsufa Egyszemélyes Bábszínház előadásában a kisebbek a Holnemvolt meséket hallgathatták meg.






Ez történt velünk…

Földi Andrea grafikus, az Athenaeum Kiadó művészeti vezetője nyerte el idén a Tamás László Emlékdíjat

A Szép Magyar Könyv 2014 Verseny főzsűrije meghozta döntését, amely alapján Szépirodalom kategóriában oklevelet nyert a Rügy – A tyúk, aki repülésről álmodott című kiadványunk, továbbá a kötet borítójának tervezője, Földi Andrea nyerte el a Tamás László Emlékdíjat.





Mobilon játszható lövöldözős applikációt kapott Nemere István a kiadójától


Az Athenaeum Kiadó gondozásában május 22-én jelent meg a 70 éves Nemere István egyedülálló könyve, az Őrült regény, amelyet a kiadó kiegészített egy ingyenesen letölthető mobiljátékkal (androidra és IOS-re), a Mad Nemerével.

Nemere István, a kortárs szórakoztató irodalom élő legendája, több mint 650 kötet szerzője, az idei évben olyan különleges könyvet alkotott meg, amilyet még soha. Fiktív önéletrajzot írt, amely szerint Nemere egy időutazó hős, titkosügynökök és bérgyilkosok célpontja.

Az akcióvígjáték mellé a kiadó megálmodta, a CreatIT Solutions Ltd. pedig elkészítette a Mad Nemere mobiljátékot, amelyben kortárs irodalmi szereplők kaptak lehetőséget arra, hogy Nemere István ellenségeinek bőrébe bújhassanak: Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián, Csabai Márk vagy Viola Szandra. A játékos feladat nagyon egyszerű: az elmeklinikán bujkáló Nemerét kell megvédeni az ellenségtől.

A mobilalkalmazás élő prezentációját 2015. június 4-én Budapesten a Kolorban (Gozsdu-udvar) tartja a kiadó a CreatIT Soulutionnal együttműködésben (kivetítők, VR-szemüvegek felhasználásával, a nézők ingyenes részvételével), az Athenaeum 86. Ünnepi Könyvheti rendezvénye keretében, 18:30 órától.







350 hete a New York Times sikerlistáján Az alkimista!





Laboda Róbert: Gondoltam jelentem



86. Ünnepi Könyvhét – szuper akció!!!

Gyertek és látogassátok meg az Athenaeum standját a Vörösmarty téren (52. sz. pavilon) és válogassatok akciós könyveink közül (is)! Íme egy kis ízelítő a kínálatból:









Az Athenaeum Kiadó zenés estje a 86. Ünnepi Könyvhéten a Kolorban

2015.06.04. 18:30-22:00



Az est házigazdája: Karafiáth Orsolya

fotó: Oláh Gergely Máté

Nyáry Krisztián, az Athenaeum Kiadó
és a Magvető Kiadó igazgatója köszönti a vendégeket.




Kapcsoljuk Londont - Kovács Eszter íróval és Likó Marcell zenésszel Peiker Éva szerkesztő beszélget (élő videóközvetítés)


Eszter könyve, a Let’s kifli az Athenaeum Kiadó „kivándorló” sorozatának első kötete, beszélgetés Londonból – Londonról.

Géczi János A Bunkerrajzoló műve Likó Marci élettörténet-rekonstrukciója, amely megjelenése óta hatalmas érdeklődésnek örvend.


Színpadon a Words Are Melodies


A Words Are Melodies formáció 2013 szeptemberében állt először színpadra azzal a feltett szándékkal, hogy a mára hazánkban is igen népszerű slam poetry műfajt még több emberhez juttassa el azáltal, hogy ismert slammerek szövegeit használja fel dalszövegként. Abból kifolyólag, hogy minden slammer, és egy-egy slam szöveg is nagyon egyedi, a WaM dalai is rendkívül sokszínűek, zenéjükben keveredik a modern jazz, a funk, egy kis pop és a spoken word. A „megzenésített slammerek” közt van Kemény Zsófi, Csider István Zoltán, Pion István és Laboda Róbert is!


Hatala Csenge: Hírzárlat – könyvtrailer bemutatója


Balassagyarmat 1973. Magyarország első túszdrámája zajlott a nógrádi városban, a Pintye testvérek túszokat ejtettek, hogy külföldre szökésükben segítséget követeljenek ki maguknak. Tényregény, amely minden részletbe betekintést ad 40 év távlatából.


A CreatIT bemutatja a MAD NEMERE című mobil alkalmazást


Nemere István legenda. 650 könyv szerzője, nincs olyan ember Magyarországon, aki ne hallott volna még róla. Most mégis egy olyan regényt írt, amelyet előtte soha – humorral és nem kevés iróniával megfűszerezve. Nemerére vadászik mindenki, ellenségei száma végtelen.

Most te is segíthetsz rajta, a MAD NEMERE mobiljátékban megmentheted őt. Ne tétovázz, töltsd le az alkalmazást androidos készülékedre (hamarosan elérhető lesz ios-re is).

A CreatIT Solutions Kft. segítségével interaktív módon kipróbálhatja mindenki a játékot.


Babiczky-Pfliegel Dóra: Ép testben 2 lélek – videóbemutató


PCO szindróma, inzulinrezisztencia, endometriózis- a teherbeesés ellenségei VOLTAK. Babiczky-Pfliegel Dóra ma már két gyönyörű kislány édesanyja, de ez ehhez vezető út nem volt egyszerű számára. Saját tapasztalatait és főzés iránti szenvedélyét csokorba szedte, részletesen kitérve a terhességet akadályozó betegségekre, és teherbeesést segítő ételek receptjeit összegyűjtve az Ép testben 2 lélek című könyvében.


Túlzások – Laboda Róbert költővel Szabó Tibor Benjámin beszélget


Laboda Róbert 1985. július 5-én született Nagykürtösön ( Szlovákia ), költő slammer. Tanulmányait a Konstantin egyetemen végezte Nyitrán. Gyermekszínjátszással foglalkozik, Komáromban tanít. Slammerként vált híressé, főleg a legutóbbi országos bajnokság kapcsán. Gyermekkora óta színpadon szerepel, amatőrként számos egyéni díjat nyert.
Laboda Róbert verseinek és slamjeinek értelmezése és értésre szellemes olvasót kíván, aki nem fél az iróniától. A társas létezés komplexitására figyelő versek hétköznapi helyzetekben megmutatkozó intenzív érzelmeken keresztül vezetnek el egészen a haza szeretetéig. Ha figyelmesen olvasunk, a humoros, önmagát folyton megkérdőjelező szövegek mögött egyszer csak meglátunk valami fojtogatót: a végletekig eltagadott magányt.

Csider István Zoltán, Pion István és Potozky László olvas fel Laboda Róbert verseiből.

Romada János egy Laboda négysorost szaval.

Kemény Zsófi, Gábor Tamás Indiana Laboda Róbert verseiből felolvasnak.

Laboda-Mucha duó (Laboda Róbert és Mucha Attila játszik)


Hercsel Adél: AnyukaLand – videóbemutató


Adél AnyukaLand című humoros kis kötete garantálja a szórakozást és a kikapcsolódást minden édesanya számára. Történeket mesél, amit bizonyára sokan átéltek a babaváráskor, szüléskor és a picúr első napjaiban - viccesen és ironikusan. A sztorikat Földi Andrea grafikái teszik teljessé – tökéletes ajándék kismamáknak és kisgyerekes anyukáknak, a videóban pedig részleteket is hallhatunk a kötetből.

Helyszín: kolor Király utca 13., Budapest, 1075
Időpont: 2015. 06. 04. 19:00



A helyszínen a könyvheti újdonságok akciósan megvásárolhatók lesznek, ráadásul egy szerencsés az est végén 30 ezer forint értékű könyvcsomaggal lesz gazdagabb!



(Akik a helyszínen vásárolnak a kötetekből, kétezer forintonként kapnak egy-egy számozott szelvényt, az este végén pedig sorsolunk!)


Helyszín: Kolor Király utca 13., Budapest, 1075 Időpont: 2015. 06. 04., 19:00




Bánó Attila A tudós és a zöldhajú lány című könyvének bemutatója



Sok szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt június 6-án 16 órára a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café-ba, ahol bemutatjuk Bánó Attila legújabb könyvét A tudós és a zöldhajú lányt.
A szerzővel Gálvölgyi Eszter fog beszélgetni.

Cím: Szervita tér 5., Budapest, 1052



Régen volt, hogy is volt?

@Sippancs írta a moly.hu-n Kimberley Freeman Vadvirágok lányai című könyvéről:

Vadvirágok lányai „Két dolog miatt nehéz erről a könyvről értékelést írni: egyrészt azért, mert minden tekintetben tökéletes, másrészt azért, mert nincsenek megfelelő szavak, amik kifejeznék, hogy mekkora élményt nyújtott számomra az olvasása. br/> Hogy mi is ez a könyv valójában? Egy fantasztikus családregény, ami nemcsak szerelemről, szeretetről és szülő-gyermek kapcsolatáról szól, hanem tragédiákról, megbánásról, újrakezdésről és elfogadásról. Egy megrázó és elgondolkodtató történet, tele élettel és érzésekkel. br/> Engem szinte az első sortól, az első oldaltól beszippantott, és az utolsóig nem engedetett el! Először – az ámulatba ejtő borítón kívül – a gyönyörű történetvezetésbe és az 1920-30-as évek világába szerettem bele, aztán ahogy haladtam előre, úgy az izgalmas cselekménybe, a hosszú fejezetekre bontott váltott szemszögbe, a szomorkás hangulatba és az erős női karakterekbe. Annyira tudta Freeman, hogy milyen „alapanyagokat” használjon fel, és azokból mennyit adagoljon!”



@Ingryd írta a moly.hu-n Darynda Jones Első sírhant című könyvéről:

Első sírhantn „Először a borítója fogott meg… Utána a történet… Nagyon tetszett az alaptéma, szeretem a nyomozós, titokzatos, misztikus történeteket. De erre rátett egy lapáttal a főhősnő. Ő az egyik legviccesebb hősnő, akit az elejétől a végéig bírtam, és már várom a folytatást. A történet izgalmas, humoros, fordulatos és nagyon szórakoztató.”







@Uszáma_Mutier írta a moly.hu-n Samantha Shannon Csontszüret című könyvéről:

Csontszüret „Ami párhuzamot tudok esetleg a Harry Potter és a Csontszüret között vonni az a nagyszerűség. Az írónő már az első oldalon bedob minket mély vízbe. Olyan hirtelen kerülünk bele az új világba, és olyan sok új kifejezéssel találkozhatunk, hogy nem győztem kapkodni a fejem, és a kapott infókból felépíteni a fejemben megalkotott világot. Engem ez a tempó, valamint az a zavartság, hogy minden apró részlet, kifejezés a helyére kerüljön, és átlássam a dolgokat, egyáltalán nem zavart. Sokkal inkább még több figyelmet és érdeklődést váltott ki belőlem…”



@viku24 írta a moly.hu-n Melanie Gideon Mindörökre behálózva című könyvéről:

Mindörökre behálózva „Egy anyuka aki „megszállott” internetező és kérdőív kitöltő lett. Nekem nagyon tetszett a könyv:) Szerintem újra olvasás lesz. Kicsit zűrös családi élet, kicsit zűrös férj, de nekem így tetszett hisz senki sem tökéletes. A Google bejegyzéseket az elején nem igazán értettem, meg hát számomra csak papírpocsékolásnak tűntek ezek, vagy nem is tudom hogy fogalmazzam meg. A 101-es kutató szimpatikusnak tűnt már az elejétől fogva. Egyszóval, tetszett a könyv :)”





Szerzők és szerkesztők – avagy gondolatok a könyvkiadásról,
és úgy általában a világról…


Szerzői anzix 6. Óriás csak egy van – Laboda Róbert jegyzete

Laboda Róbert Gyermekkoromban sok időt töltöttem a nagyszüleimmel. Rengeteget foglalkoztak velem mint kis nebulóval. A nagyapám volt számomra az az óriás, aki először tanított labdába rúgni, akinek legelőször nyaltam bele a borospoharába, aki számomra az első és az utolsó végtelen lett.

Tavasz volt és nagyon meleg. Kövérkés, göndörhajú kisgyerek voltam, s természetesen rendkívül szerettem az udvaron labdázni. Nem volt a játékomban semmiféle elgondolás, semmilyen logika, csupán imádtam mozogni. Nagyapám a szokásos pohár borát kortyolgatta a diófa alatti kis ülőhelyén. Soha nem tudtam megszámolni, hogy mennyiszer emelte a szájához a poharat, mint ahogy azt sem, hányszor igazította meg közben a szemüvegét. Soha nem szólt volna rám, bármit is csináltam, csupán hangosabban vett levegőt, erőteljesebben köhögött.
Aznap mégis odahívott magához. Senki nem tudta kimondani olyan lágyan, érzékenyen a nevemet, mint ő.
–Robikám! Gyere ide kisfiam! – mondta.
Én épp hemperegtem az ezer kullanccsal fertőzött fűben, s a hívó szóra felálltam, gyorsan leporoltam magam, és odaszaladtam hozzá.



Szerkesztőségi anzix 7. Szabó Tibor Benjámin jegyzete

Szabó Tibor Benjámin Let’s kifli. Kicsit személyes a sztori. Kovács Esztert mint Csapody Kinga (: a feleségem) barátnőjét ismertem meg, a veszprémi Sport kocsmában találkoztunk először (micsoda velős pirítóst adnak ott, te jó ég, szinte megszólal!).

Eszter akkor már évek óta Londonban élt, és a magyar szakos diplomájával, ahogy ő mondta, kávét főzött. Leginkább Kingán keresztül hallottam később a történeteit, azt is, hogy az angol fiúja Let’s kifli! felkiáltással invitálja őt aludni (mármint, gondolom, kifliben aludtak – kis kifli, nagy kifli). Kinga szeretett volna könyvet a kivándorlásról, végül én kértem fel Esztert egy éve, és akkor már egész sorozatban gondolkodtam… London, New York, Berlin, mindig más szerzővel.



Szerzői anzix 7. A hetedik napon - Babiczky-Pfliegel Dóra jegyzete

Babiczky-Pfliegel Dóra Gyere, most tudok veled lenni. Fogni a kezed és menni az esőben, gumicsizmában pocsolyában ugrálni, arcunkat az esőbe tartani. Nem baj, ha vizes lesz a nadrágod, majd megszárad, nem baj, ha saras lesz a ruhád, majd kimossuk, nem baj, ha most délután nem alszol. Most semmi sem baj.

Csak te vagy és én, apró kezed a tenyeremben, kérdéseid záporoznak és én élvezem, hogy végre figyelhetek rád, hogy figyelhetlek, hogy újra elgondolkozhatok az élet egyszerűnek tűnő és fontos kérdésein. Hogy miből lesz az eső, miből vannak a felhők és hogy az Úristen szakálla tényleg olyan hosszú, hogy fel tudunk rajta mászni.

új könyv, irodalom, olvasás, könyvújdonságok, könyvajánló, program kereső marketing, honlap kereső optimalizálás, könyv, kiadó, ünnep, budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése