2016. március 19.

Szvjatoszlav Richter levelei

Könyvbemutató, ajánló - új könyvek, Magvető Kiadó, Rózsvölgyi 

A Rózsavölgyi és Társa Kiadó szeretettel meghívja az
Egy barátság levelei
Szvjatoszlav Richter és Nyina Dorliak levelei Fejér Pálhoz

című kötet bemutatójára!

Időpont: 2016. március 20. (vasárnap), 17:00
Helyszín: Budapest Music Center, Könyvtár
(1093 Budapest, Mátyás utca 8.)

A bemutató résztvevői: Papp Márta zenetörténész,
Kovács János Kossuth-díjas karmester és Mácsai János zenetörténész.
A beszélgetés moderátora: Fazekas Gergely, zenetörténész, a Rózsavölgyi és Társa Kiadó főszerkesztője


line

Egy barátság levelei – Szvjatoszlav Richter és Nyina Dorliak levelei Fejér Pálhoz


Idestova két évtizede lesz, hogy Szvjatoszlav Tyeofilovics Richter teremtő szellemének vulkánja kialudt. De miért is vulkán? Mert talán a legjobban ezzel a szóval lehet jellemezni azt az eruptív energiát, amely ugyan nem tart az idők végeztéig, de amíg működik, addig válogatás nélkül minden, méhében rejlő anyagot a felszínre dobál, átadva azokat egyéb, a végső átalakulást elősegítő természeti folyamatoknak. Ritka – s az idő előrehaladtával egyre ritkább – a jelenség, ami Richter művészetében megtestesült: az ösztönös ráérzésből fakadó őszinte megrendülés, párosulva a kinyilatkoztatás azonnali igényével. Ezt az emberi habitust, ezt a művészi attitűdöt tükrözi annak a 170 darabból álló levélgyűjteménynek minden sora, amely most először kerül az olvasók elé, s amelynek egy részét Nyina Lvovna Dorliak, Richter életének meghatározó személyisége (társa, kísérője, kamarapartnere, ápolója) írta. Dokumentálja mindenek felett a hitet, ami töretlenül végigkíséri a kezdeti sikereket, a diadal éveit és jellemzően, az életpálya leszálló ágában sem tűnik el. Megdöbbentő és elgondolkodtató adalék mindahhoz a csodához, amit a 20. század talán legkiemelkedőbb előadóművésze életében létrehozott. Ugyanakkor követendő példa azoknak, akik nem sajnálnak semmiféle áldozatot, ha a muzsika legbelső titkainak megismeréséről van szó. Szelíd figyelmeztetés a Richtert és művészetét felületesen megítélők számára s kemény lecke az alázatot és lelkesedést hírből sem ismerőknek.
Kocsis Zoltán


Terjedelem: 240 oldal
Méret: 205 x 280 mm
Ár: 5990 Ft
ISBN: 978 615 80 0713 9


Magvető: megjelent a Beenged, Szaniszló Judit kötete!


Szaniszló Judit: Beenged

Szaniszló Judit: Beenged Pimasz, szomorú, és erőteljes – Szaniszló Judit történetei egészen újfajta fénytörésben mutatják be mindennapi életünk jól ismert problémáit: a magánytól való félelmet, a társas kapcsolatok és a hivatali élet nehézségeit. E kötet megjelenése előtt a szerző szövegeit a jelentősebb irodalmi folyóiratokban és a saját blogján olvashattuk, és ez a kettősség jellemzi prózájának világát is: közérthető történeteket ír azonnal feldolgozható, mégis magas minőségű irodalmi stílusban. Egy harmincas éveiben járó, hol egyedül, hol kapcsolatban élő nő mesél a családjáról és munkahelyi mindennapjairól. Az okos, érzelmes és fanyar rövid történetek főhősét könnyű megszeretni.


line

Részlet a kötetből


Azt mondják, szerelem a kutya is, az evés is, a lángolt kolbász is, mittudomén, bármilyen tárgy szerelem, írjak arról, ne csak a férfiakról. Mert hogy én ezekről milyen jól tudok írni. Hogy nem igaz, hogy csak a férfiakról tudok írni.

Nem, a kutya nem szerelem, a kutya az kutya, az kutya, az kutya. Viszont kutyányi kutyakötelessége kutya, nullahuszonnégy, akkor is, ha csak egy kutya. Egykutya. Nem összekeverendő, nem összehasonlítandó, nem egy szintre emelendő.


A biciklimről most már mindig – itt egy férfi vezetékneve következik – az exnői és a meg nem született gyereke(i)m jutnak majd eszembe. A biciklim egy okos szerkezettel van a plafonra erősítve, amire pont rá lehet látni a kinyitott kanapéról. A kanapé azért van kinyitva, és nem egészen rendeltetésszerűen használva, mert a hálóban az ágy – itt megint egy férfi vezetékneve következik – leszakadt.

Gyerek nincs, nem volt, nem lesz. Nekem nem. Nagy valószínűséggel már nem.


Megjelenés: 2016. március 18.
Oldalszám: 148 oldal
Méret: 115 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 3374 6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése