2016. március 24.

Beenged a forradalom...

Katona Tamás – Ráday Mihály: Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei

Corvina Kiadó

A száműzöttek nyomában

„Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára...” – énekeljük az egyik legismertebb Kossuthnótát (legalább) március 15-én. Sohasem lesz olyan kalapom, amire „annyi áldás szálljon”, mint az övére, de legyen egy olyan legalább, amit az ő utolsó lakhelye közelében kapni lehet. Vettem hát egy kalapot Torinóban, amit aztán Kossuth angliai partraszállásának helyszínén, Southamptonban, míg a kamerát tartottam erősen, lekapott a fejemről a szél, s gondolom, messze sodorta a tenger – ha nem is Amerikáig. Mi azonban a kormányzót oda, az „új világba” is elkísértük – utólag, hogy útjáról beszámolhassunk a televízióban, s itt, háromrészesre tervezett sorozatunk második kötetében is. Tudták, hogy nem csak Capuleték házát, a Júlia erkélyeként ismert helyszínt érdemes felkeresni, hanem az Osztrák-magyar temetőt is a gyönyörű Veronában? És azt, hogy Tüköry Lajos Szicília nemzeti hőse, hogy a '48/49-ben a mieinkkel harcoló angol, Guyon Richard sírja hol van Isztambulban, vagy azt, hogy Asbóth Sándor, szabadságharcunk kiváló alezredese az amerikai polgárháború tábornoka volt, majd az Egyesült Államok nagykövete Argentínában, s bár Buenos Airesben halt meg, a sírja ma Washington mellett, az Arlingtoni temetőben látogatható?! Hallottak arról, hogy Teleki Sándor egy remek övet ajándékozott Victor Hugónak, s ez ma is ott látható a Guernsey szigetén álló emlékházban? Nem? Hát akkor most kézen fogjuk Önt, kedves Olvasó, jöjjön velünk, találjuk meg együtt (újra) – e kötet segítségével – a nevezetes helyeket!
Ráday Mihály


Terjedelem: 296 oldal
Méret: 190 x 235 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 13 6349 4

 ___________________________________________________________________________


A Magvető Kiadó
szeretettel meghívja
Szaniszló Judit
Beenged
című új kötetének bemutatójára
2016. március 25-én 17 órára
az Írók Boltjába

(1061 Budapest, Andrássy út 45.) A szerzővel Turi Tímea beszélget
Közreműködik: Bíró Kriszta



Szaniszló Judit: Beenged

Pimasz, szomorú, és erőteljes – Szaniszló Judit történetei egészen újfajta fénytörésben mutatják be mindennapi életünk jól ismert problémáit: a magánytól való félelmet, a társas kapcsolatok és a hivatali élet nehézségeit. E kötet megjelenése előtt a szerző szövegeit a jelentősebb irodalmi folyóiratokban és a saját blogján olvashattuk, és ez a kettősség jellemzi prózájának világát is: közérthető történeteket ír azonnal feldolgozható, mégis magas minőségű irodalmi stílusban. Egy harmincas éveiben járó, hol egyedül, hol kapcsolatban élő nő mesél a családjáról és munkahelyi mindennapjairól. Az okos, érzelmes és fanyar rövid történetek főhősét könnyű megszeretni.


line

Részlet a kötetből


Azt mondják, szerelem a kutya is, az evés is, a lángolt kolbász is, mittudomén, bármilyen tárgy szerelem, írjak arról, ne csak a férfiakról. Mert hogy én ezekről milyen jól tudok írni. Hogy nem igaz, hogy csak a férfiakról tudok írni.

Nem, a kutya nem szerelem, a kutya az kutya, az kutya, az kutya. Viszont kutyányi kutyakötelessége kutya, nullahuszonnégy, akkor is, ha csak egy kutya. Egykutya. Nem összekeverendő, nem összehasonlítandó, nem egy szintre emelendő.

A biciklimről most már mindig – itt egy férfi vezetékneve következik – az exnői és a meg nem született gyereke(i)m jutnak majd eszembe. A biciklim egy okos szerkezettel van a plafonra erősítve, amire pont rá lehet látni a kinyitott kanapéról. A kanapé azért van kinyitva, és nem egészen rendeltetésszerűen használva, mert a hálóban az ágy – itt megint egy férfi vezetékneve következik – leszakadt.

Gyerek nincs, nem volt, nem lesz. Nekem nem. Nagy valószínűséggel már nem.

Szaniszló Judit


Szaniszló Judit: Beenged 1977-ben született Miskolcon.
Az ELTE magyar–esztétika szakán végzett 2004-ben. 2008 óta jelennek meg prózai írásai és versei a Holmiban, az Élet és Irodalomban, az Ex-Symposionban valamint a Kultúrpart internetes portálon. A Beenged az első kötete.

Magvető Kiadónál megjelent műve
Beenged (2016)

Díjai
Országos Kazinczy-díj (2002), Goldenblog, közönségdíj (2005), az Élet és Irodalom tárcanovella-pályázat különdíja, Petri György-díj (2015)

A szerző portréját Szilágyi Lenke készítette.
______________

A Corvina Kiadó márciusi újdonságai


Széchenyi Ágnes: Pályaképek

Művelődéstörténeti metszetek a 20. századból

Széchenyi Ágnes: Pályaképek A kötetben hat, rendkívül izgalmas huszadik századi életpálya elevenedik meg.
Elsőként négy, egymással rokonságban álló személyiség, Vészi József, Biró Lajos, Horváth Zoltán és Sárközi Márta. Lapszerkesztő, napilap-alapító, könyvkiadói munkatárs és folyóirat-szerkesztő szerepel itt egymás mellett. Biró esetében a hollywoodi karrier is megcsillan, de a hírneves forgatókönyv-író, ahogy barátai, a Korda fivérek is, megrettentek az amerikai típusú filmkészítéstől, és visszatértek Európába, hogy – az angol védővámok nyújtotta lehetőséget kihasználva – megteremtsék az angol filmgyártás egy fontos bázisát. Vészi és Biró maguk csinálták meg pályájukat, a semmiből indulva teremtettek lapokat (Budapesti Napló, Világ), és vitték tovább a régieket (Pester Lloyd). Kornfeld Móricot a születési előjog emelte eleve magasra, de a tehetség és a közért vállalt szerep tette érdemessé az emlékezetre mint a Nyugat, a Magyar Szemle, a The Hungarian Quarterly, a Nouvelle Revue de Hongrie, a Magyar Nemzet és több más jó ügy támogatóját. Szegi Pált koraérettsége vitte Kassák avantgárd mozgalmának közelébe, majd emigrációba, és vissza a korabeli magyar irodalom és sajtó közegébe.
Mindegyik pálya a monarchiából indult, egy kivételével mindegyik a szovjet érában vagy annak messzire nyúló árnyékában végződött. Mindegyik szereplő megjárta az emigrációt, ki visszatért, kit végleg kint tartott a sors.

Terjedelem: 384 oldal
Méret: 165 x 238 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6346 3


line

Mikes Kelemen: Törökországi levelek (angol)


Mikes Kelemen: Törökországi levelek (angol) Mikes Kelemen (1690–1761), II. Rákóczi Ferenc kamarása volt, élete nagy részét a fejedelemmel együtt száműzetésben töltötte. Az először 1794-ben megjelent Törökországi levelek a 18. századi magyar prózairodalom egyedülállóan fontos alkotása.
A teljes könyv első angol fordítása – Bernard Adams munkája – remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy elnyerje méltó helyét a korszak világirodalmában is.




Terjedelem: 328 oldal
Méret: 138 x 214 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 4200 Ft
ISBN: 978 963 13 6337 1



line

Marco Polo: Korfu


Marco Polo: Korfu Naprakész információk, bárhová utazunk! Kalandok és élmények 24 órába sűrítve. Ötletek és javaslatok, hogy kevés pénzből hogyan érezzük jól magunkat és hová menjünk vásárolni. Minden fejezet végén takarékos ajánlat. Új fejezetek: zene, klubok, művészet és építészet, kulturális élet és étkezési szokások, minden fontos esemény, dátum és cím! Hasznos internet oldalak, interaktív térképek, telefonszámok és e-mail címek.

Terjedelem: 144 oldal
Méret: 106 x 190 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 13 6358 6


line

B. Szabó János: A tatárjárás. (3. javított kiadás)


B. Szabó János: A tatárjárás. (3. javított kiadás) A Corvina kiadásában megjelent A mohácsi csata című nagy sikerű könyv szerzője, B. Szabó János hadtörténész újabb munkájában ezúttal a 13. századba, a tatárjárás korszakába kalauzolja el az olvasót. A könyv az 1241–1242. évi magyarországi események ismertetésén túl választ keres arra a kérdésre is, hogy miért hívjuk tatárjárásnak a mongol inváziót, hogyan kerültek a mongol hadak Ázsia szívéből Magyarországra, miként sikerülhetett nekik meghódítani egész Kelet-Európát. A szerző újszerű válaszokat ad azokra a sokszor tárgyalt felvetésekre is, hogy lehetett-e esélye a sikeres ellenállásnak Magyarországon, IV. Bélát, illetve az ország belpolitikai feszültségeit okolhatjuk-e a kudarcokért. Végül a Nagy Mongol Birodalom és a Magyar Királyság további kapcsolatait is felvázolva, a könyv magyarázatot keres arra is, hogy a magyarság miként kerülhette el a kelet-európai népek jelentős részét „eltüntető” vagy átformáló mongol hódítás legsúlyosabb következményeit.

Terjedelem: 204 oldal
Méret: 110 x 190 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 13 6348 7


Budapesti könyvkiadók ajánlata: Corvina Kiadó, Magvető Könyvkiadó. Tartalom ismertetés - mobil tartalommarketing

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése