2015. július 1.

Az Év Kiadója a MAGVETŐ

Díjeső... A Magvető hírlevele: új könyvek, díjazott szerzők, nyári programok, bemutatók. A Magvető Könyvkiadó díjazott szerzői. Díjak, elismerések, könyvek, 2015 - ajánló, könyvajánló 

Kedves Olvasók!
Sajnos a strandröplabdázás és a napsütés együttes hatása a legkevésbé sem hat jótékonyan agysejtjeinkre. Ezért történhetett, hogy előző hírlevelünkből (ami alább olvasható - bdk) kifelejtettük Szijj Ferenc Artisjus Irodalmi Díját, amit az Agyag és kátrány című kötetéért vehetett át idén, és Tóth Kinga Visegrádi Irodalmi Ösztöndíját - természetesen mindkettőjükre nagyon büszkék vagyunk!

Júniustól júniusig:
díjazott szerzőink az elmúlt egy évben


47 új kötet, még több utánnyomás, közel 28.000 oldalnyi olvasnivaló és számtalan elismerés – ez az elmúlt tizenkét hónap mérlege.


Bán Zsófia: DAAD ösztöndíj


Bán Zsófia a Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) berlini művészprogramjának kuratóriumától egy éves ösztöndíjat nyert el.
Az író a 2015/16-os évre kapta az írói ösztöndíjat Berlinbe, melyet augusztusban kezd el.

Fotó: Szüts Miklós


Fehér Renátó: Zelk Zoltán-díj


2014. december 16-án vette át a Zelk Zoltán Alapítvány díját a Garázsmenet című kötet szerzője.
„Zsigerből empatikus, de ugyanígy zsigerből elutasít minden retusálást is – szeretne olyan objektív lenni, amennyire csak lehet. Nem költ legendákat, nem akar letagadni semmit, se földbe döngölni senkit, csak megmutatni mindent és mindenkit úgy, ahogy van. Ez nem kevés.” Részlet Kántor Péter laudációjából.

Fotó: Szőcs Petra




Garaczi László: Graz városi írója


2014. szeptember elsejétől újra magyar városi írója lett Graznak. Garaczi László a huszadik városi író Graz történetében, előtte a posztot tizennegyedikként betöltő Zilahy Péter személyében volt magyar származású írója a városnak.
Az ösztöndíj lehetőséget nyújt a meghívott író számára, hogy irodalmi tevékenységének szentelhesse magát, mentesítve a megélhetési gondoktól, miközben a címhez kapcsolódó feladatai ellátásával a város hangulatát és kulturális életét is színesíti.


Grecsó Krisztián: Szabad Sajtó-díj


Mások mellett Grecsó Krisztián vehette át idén a Szabad Sajtó-díjat március 14-én, szombaton.
A Szabad Sajtó Alapítvány által odaítélt díjat 2015-ben Grecsó Krisztián költő, író, Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa és a Kanadai Magyar Hírlap nevű online újság kapta meg. Posztumusz ítélték oda a díjat a 2013-ban elhunyt Hovanyecz László újságírónak, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettesének.

Fotó: Bulla Bea


Havasréti József: Déry-díj


A Szerb Antal-monográfia és az Űrérzékeny lelkek szerzője 2014. október 17-én vehette át a Déry-díjat.
A Déry Tibor-díj az első olyan irodalmi elismerés, amelyet magánvagyonból alapítottak, és 1984 óta évenként ítélik oda olyan alkotóknak, akik a magyar irodalom művelésében kimagasló eredményeket értek el. A Déry Tibor Alapítvány az író özvegyének végakaratából jött létre, aki vagyonát a magyar államra hagyta azzal a feltétellel, hogy annak értékesítése után a befolyt összeg kamataiból kimagasló irodalmi tevékenységű művészeket díjazzanak.
A jutalmakat és az okleveleket 29. alkalommal adták át az Artisjus székházában. Az alapítvány titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, a kitüntetést odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, tagjai Ilia Mihály, Keresztesi József és Lator László voltak.

Fotó: Gyuricza Eszter


Kertész Imre: A Petru Maior Egyetem díszdoktora


2015. június 12-én Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében díszdoktori címet adományozott Kertész Imre Nobel-díjas írónak a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem.
A doctor honoris causa címmel az egyetem Kertész Imrének az élet erkölcsi értékeinek népszerűsítéséhez hozzájáruló munkássága előtt tiszteleg – mondta el Tatiana Danescu, a román felsőoktatási intézmény rektorhelyettese az MTA székházában.



Kiss Tibor Noé: Békés Pál-díj


2015. március 27-én harmadik alkalommal adták át a Békés Pál-díjat, melyet ezúttal Kiss Tibor Noé vehetett át a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A Békés Pál Civil Társaság a névadó 59. születésnapján, március 27-én harmadszor osztotta ki a díjat. A Társaság szakmai kuratóriumának – Závada Pál, a kuratórium elnöke, Merényi Ágnes szerkesztő és Reményi József Tamás író, irodalomtörténész – döntése alapján ezúttal Kiss Tibor Noé vehette át az elismerést.
A jutalmat olyan szerző kaphatja meg, aki a megelőző időszakban különösen értékes prózai művel hívta fel magára a figyelmet.
A Békés Pál-díjat az elmúlt évben Csabai László kapta meg.

Fotó: Csordás Kata



Krasznahorkai László: Nemzetközi Man Booker Díj és America Award in Literature


Krasznahorkai László nyerte a 2015-ös Nemzetközi Man Booker Díjat - ezt május 19-én este jelentette be Londonban az elismerésről döntő bizottság elnöke, Marina Warner.
A Nemzetközi Man Booker Díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. A kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkássága nyomán ítélik oda. Krasznahorkai László úgy döntött, a 15 ezer fontos fordítói díjat szétosztja két fordítója, George Szirtes és Ottilie Mulzet között. Szirtes 2013-ban a Sátántangóért megkapta a Best Translated Book Awardot, ezen kívül még Az ellenállás melankóliáját fordította, Mulzet nevéhez a Seiobo járt odalent fordítása fűződik. Ottilie Mulzet 2014-ben szintén elnyerte - Krasznahorkai Lászlóval együtt - a Best Translated Book Awardot.




Krasznahorkai László nyerte az America Award in Literature 2014-es díját.
Az America Awardot 1994-ben alapították. A díjat úgy mutatták be, mint kísérletet arra, hogy alternatívát nyújtsanak az irodalmi Nobel-díj mellett.
Krasznahorkai László a nemzetközi irodalomhoz való hozzájárulásáért vehette át a kitüntetést. Az America Award korábbi nyertesei között található Javier Marías (2010), José Saramago (2004), Peter Handke (2002), Jacques Roubaud (1999), Rafael Alberti (1998), Harold Pinter (1995) és Aimé Cesaire (1994).

Fotó: Olivier Roller



Lakatos István: „Az Év Gyerekkönyve Díj 2014”


Lakatos István a legjobb ifjúsági könyv írója kategóriában, az Óraverzum című regényéért vehette át az elismerést a Könyvhéten.
Lakatos István regényéről Gombos Péter úgy vélekedett: a jó sci-fik szinte minden erénye megvan a kötetben, s a „regény annyira friss, annyira szellemes s mindamellett oly mértékben előzmény nélküli a magyar ifjúsági irodalomban, hogy kétségkívül megérdemli a díjat”.


Szilasi László: Mészöly Miklós-díj


Szilasi László író, irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 94. évfordulóján adtak át Szekszárdon.
A Mészöly Miklós Egyesület az író A harmadik híd című, 2014-ben a Magvető Kiadónál megjelent regényéért ítélte oda az elismerést, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a tolnai megyeszékhelyen, a Művészetek Házában rendezett emléknapon.
Méltatása szerint a regényen erőteljes Mészöly-hatás érezhető, az író imitáció, idézet nélkül a „szövegköziség légkörében” alkot. Laudációjában Mészöly Film és Megbocsátás című kisregényeit említette, mint amelyeknek megidézése tökéletesen egyedi Szilasinál. A regényben egy hajdani emigráns, a Németországból hazatért nyomozó és az itthon maradt utcazenész éli és meséli az életét. Darvasi László – korábban Mészöly-díjjal elismert – író a műhöz írt ajánlójában „bátor, lesújtó, nyugtalanító, katartikus” könyvként jellemezte a regényt.


Tóth Krisztina: Alföld-díj


A Debreceni Irodalmi Napokon Tóth Krisztina is átvehette 2014. november 6-án az Alföld folyóirat díját.
Az Alföld irodalmi folyóirat szerkesztősége egykori kiadójának, a Hajdú-Bihar megyei tanácsnak a támogatásával már az 1960-as évektől adott kiemelkedő íróinak, költőinek, irodalomkritikusainak, képzőművészeinek különböző elnevezéssel minőségi jutalmakat. Ez a gesztus az 1970-es évektől a Debreceni Irodalmi Napok megnyitójához kötődött. A kitüntetés maihoz hasonló szisztémája az 1978-ban alakult új szerkesztőbizottság tevékenységéhez köthető. 1993-tól lett a kitüntetés neve Alföld-díj, melynek fő támogatója az időközben megalakult Alföld Alapítvány egyik szponzora, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A szerény pénzjutalom mellé a díjazottak E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják.

Fotó: Bulla Bea


MAGVETŐ: Az Év Kiadója


Immár hatodik alkalommal nyerte el a Magvető Az Év Kiadója díjat.
Tavalyi teljesítménye alapján 2015-ben ismét a Magvető kapta meg Az Év Kiadója díjat, amit a kereskedők szavazatai alapján ítél oda a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). A díjat a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján adták át. Gratulálunk a második helyezett Corvina és a harmadik helyezett Kossuth Kiadónak is! A Líra boltjai közül Az Év fővárosi könyvesboltja kategóriában az első helyezett a Rákóczi úti Fókusz Könyváruház, második az Új Buda Center Líra Könyváruház lett. A vidéki boltok kategóriájában a szegedi Fókusz Könyváruház második helyezést nyert el – nekik is gratulálunk

_______________________
Könyves vagy más témájú PR-cikkek elhelyezése:

Virtuális Budapest marketing

Felhő Budapest felett VPS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése