2014. október 31.

Legális letöltési lehetőségeket 2014-ben

Többen használnak legális letöltési lehetőségeket 2014-ben, mint korábban
Többen ismernek legális internetes letöltési lehetőségeket, mint tavaly: míg 2013-ban csak az internetezők 63 százaléka tudott ilyeneket megnevezni, addig az idén már 70 százalék - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. által készített Hamisítás Magyarországon című felmérésből.

A HENT közleménye szerint a testület az elmúlt 5 évhez hasonlóan 2014-ben is ezer fős reprezentatív kutatás keretében vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek a hamisítás jelenségéhez.

A közlemény idézi Bendzsel Miklóst, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettesét, aki elmondta: a legfrissebb eredmények alapján egyre jobban tudatosul az állampolgárokban, hogy a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg, a megkérdezettek 59 százaléka gondolja ezt. Hetven százalék pedig azt válaszolta, hogy az ilyen termékek forgalma növeli a szervezett bűnözés bevételeit. Előrelépésnek nevezte, hogy a legális internetes letöltési lehetőségek ismertsége 2013-hoz viszonyítva tovább nőtt.

A megkérdezettek 77 százaléka nem vásárolna hamis terméket - mondta a közlemény szerint Németh Mónika, a HENT titkára. Hozzátette: azokra, akik nem így döntenek, továbbra is jellemző az alacsony ár preferálása és a fiatal életkor.

A hamis ruházati termékeket vizsgálva elmondható, hogy az elmúlt 6 évben lényeges elmozdulások történtek: míg 2009-ben mindössze minden harmadik válaszadó utasította el kategorikusan a hamis ruházati termékek vásárlását, addig 2013-ban már minden második. A legfrissebb felmérésben, 2014-ben pedig a megkérdezettek 56 százaléka elzárkózott a hamis vagy bizonytalan forrásból származó ruházati termékek beszerzésétől.

A jelentés szerint továbbra is a ruházati cikkek alkotják a "legnépszerűbb" hamisítványcsoportot, amit a megkérdezettek 17 százaléka vásárolt 2014-ben, ez kis csökkenés a tavalyi méréshez képest. Hamis illatszer beszerzéséről a válaszadók 5 százaléka számolt be, ami a tavalyi évvel holtversenyben a legalacsonyabb mért érték; a 2009-es kiinduló adatfelvételhez képest megfeleződött.

A CD- és DVD-hamisítványok vásárlóinak aránya az elmúlt egy év folyamán 4 százalék volt, szemben a 2013-as 2 százalékos eredménnyel. A nem jogtiszta programok vásárlóinak aránya tavalyhoz képest 3-ról 2 százalékra csökkent.

A felmérésből kiderült: 2014-ben az előző évhez hasonlóan az internetezők 80 százaléka tagadta, hogy nézett vagy hallgatott volna nem jogtiszta filmet vagy zenét. Tíz magyarból 3 tudja eldönteni - vagy gondolja magáról, hogy képes rá -, hogy egy interneten lévő tartalom legálisan került-e az internetre. Ez a szám 2010 óta nem változott érdemben.

2014. október 21.

Cseh Tamás Program: pályázat


program - pályázat - zene - vers - irodalom - dalszöveg - Cseh Tamás - vidéki klubok - artisjus hírlevél

Íme, itt a Cseh Tamás Program pályázata vidéki klubok számára

A most megjelent kiírás célja, hogy a fővároson kívül megyénként legalább egy élő koncerteket rendező, könnyűzenei klub tartósan tudjon működni. Ennek érdekében a 60 milliós keretösszegből egy-egy klub 2-2 millió forintra pályázhat november 10-ig. A már legalább egy éve működő klubnak, vállalkozónak legalább nyolc különböző, nem az adott megyéből származó együttes koncertjét kell vállalnia. Kizárólag élőzenei, belépődíjas koncertekről lehet szó. A vissza nem térítendő támogatást az előadói tiszteletdíjra, valamint reklám- és propagandaköltségre lehet fordítani. Az NKA honlap szerint az elbírálás szempontjai: a projekt nyilvánossága; a projekt művészi és technikai színvonala; a fellépő együttesek száma. A pályázathoz egyebek között csatolni kell a 2013/14-es évadban a klubban fellépett együttesek koncertjeinek, ezek nézőszámának dokumentációját.

Pályázati kiírás: http://tinyurl.com/nvwvn68

Hír a kiírásról blogunkon: http://tinyurl.com/mk4eepn

Megjelent az új Dal+Szerző magazin

A tizenegyedik lapszámban nagyinterjúkban ismerkedhetünk Harcsa Vera énekesnővel, a Hiperkarma frontemberével, Bérczesi Robival, Vidovszky László zeneszerzővel, valamint Pajor Tamás dalszerző-énekessel. Körképet adunk a keresztény könnyűzenéről, és utánajárunk annak, hogy a szerzői jog átruházható-e bármilyen módon. Ismét érdemes átböngészni a magazin közepén látható toplistákat, amelyek egyik győztese egyértelműen a Honeybeast slágere. Mindezeken túl ismét iPad programokat és magyar lemezeket ajánlunk.

A magazin letölthető, vagy akár online is lapozható: http://dalszerzo.hu/

Artisjus a Budapest Music Expón

Idén is ott voltunk a Budapest Music Expón (korábban: Hangfoglalás) október első hétvégéjén. Standunkon folyamatos szerzői ügyfélszolgálattal, jogi tanácsadással "egyablakos" EJI-MAHASZ-Artisjus ügyintézéssel, jogdíjas előadásokkal és Cseh Tamás Program tájékoztatóval vártuk az érdeklődőket A ProArttal közösen szervezett "Zenei Rapid Randin" a szakma legjobbjait (így például zenészeket, menedzsereket, rádiós szerkesztőket, fesztiválszervezőket) lehetett kérdezni 6-6 percben. Jövőre újra találkozunk!

Fényképek az eseményről: http://tinyurl.com/nt48m8s

Nemzetközi dalszerző verseny. Határidő: nov. 4.

A „Songwriting Competition” verseny szervezői meghosszabbították a jelentkezést az idei versenyre: november 4-ig várják amatőr és profi dalszerzők jelentkezését az egész világból. Az összesen hatvannyolc díjazott között mintegy 150 000 dollár nyereményt osztanak ki, így például a nagydíjas 25 000 dollárt kap majd készpénzben. A nyertesek skálája igen széles: az elmúlt években nyert már Grammy-díjas szerző és teljesen amatőr dalíró is. A zsűriben többek között Tom Waits, Sarah McLachlan, Bastille, J. Holiday, Sara Evans, DJ Snake, Avicii vagy a Garbage. Egy dal nevezési díja 35 dollár.

Részletek: http://tinyurl.com/39alqs

IZÉ Bérczesi Robival az Akváriumban

Szeptemberi Inspiratív Zenei Ébresztőnkön vendégünk volt a hosszú szünet után most nagylemezzel visszatérő Bérczesi Robi, azaz a hiperkarma frontembere. A dalok születéséről, az új lemezről is elárult kulisszatitkokat. Az este szakmai részében megtudhattuk, mit, hol, és hogyan kell kommunikálni egy elmaradt fellépés vagy fesztivál esetén. Fluor Tomi arról beszélt, hogy melyik közösségi média eszközt mire és hogyan érdemes használni. Tóth Péter Benjamin pedig az aktuális zenei trendekről tartott rövid prezentációt.

Bérczesi Robival Horváth Gergő beszélgetett: http://tinyurl.com/m6676te

Fluor Tomi & az Insta: http://tinyurl.com/lm9oc7r

„Mi van, ha para van?” – Az elmaradt fellépés kommunikációja: http://tinyurl.com/mqamjwn

Zeneipari trendek és toplisták 2014: http://tinyurl.com/krxud4s

2014. október 14.

Jodi Picoult: Találj rám!

Könyvajánló - Korszerű tudomány - Pánikbetegség, agorafóbia, depresszió - kognitív pszichológia


Jodi Picoult
Találj rám!
„A világ tele van olyan emberekkel, akiket senki más nem lát.”
A Szelíd vadak e-könyv folytatódik!

Mi a közös Virgilben, Alice-ben, Jennában és Serenityben? Úgy értve azon kívül, hogy mindhárman pánikbetegek és hajlamosak a depresszióra? Bizonyosan az, hogy egy adott pillanatban mindannyian ugyanott voltak - csakhogy nem mindegy, az a pillanat mikor volt az időben és szorongás nélkül vagy félelemben telt-e.

Jenna, a tizenhárom éves kislány az anyját, a neorotikus Alice-t keresi, Alice viszont nem keresi Jennát. Virgilt tíz éve foglalkoztatja a baleset, amely a pánikbetegek erápiás kezelésére létesített elefántrezervátumában történt, s pontosan azóta tudja, hogy egykor, nyomozóként nagyot hibázott. Serenity, az egykori sztármédium épphogy belecsöppent ebbe az ügybe, máris nyakig benne van: vajon megtalálja-e újra szellemi vezetőit vagy továbbra is csak unatkozó amerikai háziasszonyok mindennapjait dobja fel? A Találj rám! Jodi Picoult legjobb pánikregényeit idézi: a misztikumot a valósággal, a mesét az álmokkal, a félelmi rohamot a harmóniával, a bűnt a bűnhődéssel ötvözi.
Jodi Picoult: Találj rám!

Fordította: Babits Péter
ISBN 978 963 293 365 8
Terjedelem: 456 oldal
Méret: 135 x 215 mm
Kötés: Kartonált, füles
Ára: 3490 Ft
Megjelenés: 2014.10.14.
E-könyvben is!

Szorongás, pszicsoterápia. A pánikbeteg elefánt - az agorafóbia és pánikbetegség tüneteinek kezelése Jodi Picoult: Találj rám! c. sikeres regényével - korszerű tudomány - irodalomterápia, állatterápia