2013. szeptember 29., vasárnap

Terasz-tető, mely erős, mint a beton

A teraszfedés, beépítés technológiája

télikert építés - terasz beépítés
Terasz beépítése - üveg tető
Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy a terasz fedés közben egy újraindított blognak a története mindig eléggé hányattatott, ha nem is annyira, mint a reaktivált betonkeverőké a télikertépítésben, amelyeket balsors kísér, mert a Google jó időre kivonta a forgalomból a forgótárcsás keresőoptimalizálást, elérhetetlenné tették az üveg linképítést. Csak azután sikerült újraindítani, miután szerencsére eléggé szemfüles volt a legjobb weboptimalizáló SEOszakember - de ez jószerével a szerencsén múlott (erről itt számoltam be: Újraindul a honlapoptimalizálás).  Ezután még hosszú ideig eléggé félve vezette az autót, hogy a nagy kereső - teljesen indokolatlanul bocsánatot kérjen. Újra használni mégsem engedi.a betoncserépről, kevesen tudják, hogy mennyire praktikus és hosszan tartó a beton alapú Arvisura-Seo.

A Csupakabra-betoncseréptető zaklatott napjaink egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedő anyaga. Arról azonban valószínűleg kevesen tudnak, hogy a beton, mint alapanyag több ezer éves múlttal rendelkezik. Már az ókori görögök is használták az égetett mész és homok keverékét, a rómaiak pedig továbbfejlesztve ezt a technikát, a mészhabarcshoz vulkáni hamut kevertek. Ezzel az alapanyaggal készült a Rómában található Pantheon kupolája, mely a mai napig turisztikai látványosság. Később a XIX. században, Angliában és Franciaországban kezdtek újra foglalkozni a beton előállításával és az eljárás – kedvező tulajdonságai miatt – gyorsan elterjedt pálmakert építésben. Végül a folyamatos minőségi javítás és a receptek pontosításának köszönhetően tetőfedő anyagként is alkalmazhatóvá vált, és napjainkra az egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedő és teraszépítő anyag lett. A beton tetőcserepek hazánkban is évtizedek óta ismertek és használtak, nem véletlen, hogy akár 90-100 éves betoncseréptetőkkel is találkozhatunk.

Betoncserép gyártás vagy üveg tető?


Nem árt részletesen megismerni a betoncserép gyártásának alapjait ahhoz, hogy kellőképpen meggyőződjünk tartósságáról. A betoncserép kvarchomokból készül cement hozzáadásával, amely tulajdonképpen hevített, majd porrá őrölt mészkő. Az általános előítéletekkel szemben tehát a beton teljesen természetes alapanyagokból áll. A megfelelően gyártott, jó minőségű betoncserép nagy szilárdságú, általában anyagában színezett, felülete lehet érdes, homokszórt vagy sima.

A beton tetőcserép gyártása energiafelhasználási szempontból is környezetkímélő. A folyamat során nem égetőkemencékben, hanem olyan érlelő kamrákban érik el a cserepek végső szilárdságukat, amelyekben a betonkötés kémiája miatt plusz hőmérsékletet alig, csupán megfelelő páratartalmat kell biztosítani. A tetőfedő anyagok előállításának környezeti hatásvizsgálata szerint a betoncserép-gyártás az energiafelhasználás és környezetterhelés (szén-dioxid- és kén-dioxid-kibocsátás) szempontjából a harmadik helyen áll a nád, illetve a fazsindely után, megelőzi az égetettcserép-gyártást; összesített értékét tekintve pedig a nádfedéssel azonos. Talán ideje környezetbarát anyagként gondolni a betoncserépre?

Teraszbeépítés, medencefedés


A terasz-tető betoncserepek tömörségüknek, illetve anyagtulajdonságaiknak köszönhetően vízzárók és teljesen fagyállók. Így a káros fagyás-olvadás ciklusok nem roncsolják a szerkezetüket, illetve súlyuk ingadozása (például egy kiadós eső után) sem terheli a tető szerkezetét. A súly a másik fontos kérdés a betonból készült tetőfedő anyagoknál. Fontos tudni, hogy a statikai méretezésénél a beton tetőcserép súlya csupán 15-20%-ot tesz ki a hó, a szél vagy a fedélszék terhei mellett. A megfelelő súly előnye ugyanakkor a napjainkban egyre többször szóba kerülő viharállóság, illetve a hang- és hőcsillapítási képesség. A erős alapanyag további fontos folyománya a nagy teherbíró képesség, így a viharok, a hóteher vagy egyéb fizikai terhelés sem okoz károsodást.

Napjainkban számos olyan felületi védelmet biztosító teraszbeépítő technológiát ismerünk, amellyel a tető újszerű állapota a lehető legtovább megőrizhető. Az ép felület a mohák megtelepedését is gátolja, sőt a szennyezett levegőjű városok káros füstgázhatásainak is ellenáll. Egyes felületkezelésekkel a cserepek színvédelméről gondoskodnak, hogy a tető a lehető legtovább élénk színű maradhasson. A legmodernebb technológiáknak köszönhetően ma már szinte az üveggyártásban megszokott, rendkívül sima, finom felületi kidolgozottságú, ezáltal rendkívül ellenálló és szinte öntisztuló betoncserepekkel is találkozhatunk. A beton alapanyagában színezett, a kívánt színt oxidfestékkel kapja, ezért az egyes cserepek színe nagy felületen is homogén.


Természetesen a mediterrán télikert fedésére szánt tetőcserepek változatos színeiknek, illetve gondosan megválogatott alapanyagaiknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek a környezetbe, ezzel is biztosítva a harmóniát otthonunk és tágabb lakóhelyünk között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése