2013. szeptember 18.

Beton teraszok javítása

Idő múlásával minden megrongálódik és fel kell újítani. A kültéri járólapos felületek nem megfelelő burkolása sok problémát jelent a burkolást követő években. Sok a hibalehetőség és az idő múlásával egyre több elő is kerül.

  • burkolólap esetén lehet anyaghiba
  • lehet a fuga hibája
  • egyszerűen rossz az anyagválasztás
  • lehet kivitelezési hiba például a lapok lerakása nem megfelelő – a levegőben marad egy részük, mely terhelésre mozog
  • nem fagyálló a beton, megreped és porlik
  • vagy egyszerűen csak kikezdi az idő vasfoga

Mindegy miből készült a felső burkolat, ha alá víz került – ezt nem mindig veszünk észre azonnal – lépni kell. Egy biztos, a víz dolgozik, főleg, ha folyamatos utánpótlása van, és több éven keresztül fagyás-olvadás folyamatán is átmegy a felület. Ha járólap a burkolat, és a víz alámegy – mivel a járólap alulról nem mázas, a vizet felveszi, és az is szétfagy. Tehát ha nem előbb, akkor utóbb, de biztosan kezdeni kell vele valamit
Ha a burkolat vagy felső réteg kopog, alatta biztos van víz – lehet, hogy csak időszakosan, de jellemzőbb, hogy folyamatosan. Rosszabb esetekben a víz a födémbe is beszivárog, akár a szigetelések alá is, ahol a fagyás a födém betonját is tönkre teszi. Ilyenkor porózus, kötés nélküli szinte söpörhető betont fogunk találni a burkolat alatt, valószínűleg többméteres hosszanti repedéssel. Felfagyott betont mindenki látott már. Ez is olyan csak nem felületében, hanem akár 5 cm vastagságban. Ilyen esetben jellemző az üreges hang kopogtatás esetén, és kalapácsütésre szétmállik az egész.


Ha csak részben rossz a felület, elég a hibás részek felszedése, bontása, amennyiben a ragasztó vagy egyéb alapréteg elég erősen lent van, azt is hagyhatjuk – anyagunk mindenhez hozzáköt. Akár a régi járólaphoz akár a lent lévő régi csemperagasztóhoz, vagy épp a födém betonjához – a lényeg hogy stabil legyen.
Ha az időjárás segítségével sikerült kiszárítani a födémet, kezdhetjük az újraépítést.
A következő lépés a nagytakarítás. Fontos, hogy minden pormentes legyen, így el kell távolítani az elbontott anyagot, a maradék ragasztót.
Célszerű gyorsan kötő anyaggal visszaépíteni, megfelelő szintre hozni a lebontott részeket, mikor lebetonoztuk, állni hagyjuk és már kész is az új teraszunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése