2013. május 28.

Előregyártott beton térkövek

Régebben nem volt ennyiféle módszer betonozással kapcsolatban. A ház körüli járda alapanyagát a kőművesek a helyszínen keverték össze, majd zsaluzást követően ott öntötték formába.
Ma már számos formájú-, és színű díszburkolatot, kerti térkövet vásárolhatunk, amelyeknek lerakása jóval egyszerűbb. De más okok is e késztermékek mellett szólnak.

MITŐL JOBB AZ ELŐREGYÁRTOTT?
Mind a családi házaknál, mind pedig a közterületi burkolatok esetében egyre nagyobb teret hódítanak az előre gyártott betonból készült térkövek. Ezek számos előnnyel rendelkeznek a régi technológiával, a helyben kevert-, és készített betonjárdákkal szemben.
Egyik előnyük változatosságukban rejlik, hiszen ezek már számos színben kaphatók, így akár egyszínű, akár színes burkolatot szeretnénk kertünkbe, ezek az előre gyártott szín-, és formagazdag betonlapok többféle alternatívát ígérnek.
Nem kell a megfelelő beton összekeverésével, zsaluzásával, kiöntésével vesződnünk. A hagyományos módon elkészített, helyben öntött járdának a mintázata adott, színezni lehet ugyan, de többféle színből már nagyon körülményes elkészítenünk a tervezett térkő-burkolatot.
A házilag öntött betont elkészülte után még rendszeresen locsolni kell, hogy ne hirtelen száradjon. Ha pedig valamilyen hibát vétettünk és megreped, akkor nagy felületet kell újra kicserélnünk belőle. Arról nem is beszélve, hogy a régi beton, és az újonnan javításként ráöntött szinte biztos, hogy egy repedéssel ismét elválik majd egymástól.
Ezzel szemben a térköveknél sérülésük esetén egyszerűen kicseréljük a meghibásodott darabot úgy, hogy az a többit nem érinti. Mivel ezek homok- vagy kavicságyba vannak rakva, és a fúgákat is csak egyszerű homok beseprésével tömítettük, nem okoz nagy gondot, ha a kövezés alatt földmunkát kell végezni. Mondjuk, egy meghibásodott vízvezeték, szennyvízcső, vagy gázvezeték miatt a térkövek könnyen felszedhetők, majd újra lerakhatók. Ezzel szemben a helyben öntött betont fel kell törni, és a munkálatok végeztével teljesen újat kell önteni helyette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése