2013. április 30.

Betonozás hideg, téli időben


Nem egyszerű hidegben betonozni. Amikor az ember (sok jó tanács ellenére, mégiscsak) nekiáll hideg időben betonozni, (mert kénytelen!) tanácsos az alábbi gondolatokkal, és teendőkkel - még jó időben - megbarátkozni.

Mikortól számít az idő "hidegnek" a betonozás szempontjából? Ez az időszak Magyarországon, általában október közepétől, április közepéig tart, amikor három nap átlag hőmérsékleti maximuma nem haladja meg a +15 C°-ot! Ennél még pontosabban, a téli betonozás minősége érdekében a legfontosabb teendőket, az éjszakai minimum hőmérséklet alapján, az alábbi hőmérsékleti fokozatokkal határozhatjuk meg.

Általánosan megfogalmazható, hogy a betonkeverék előállítása során előtérbe kerülnek a magasabb fajlagos felülettel rendelkező, magasabb hőfejlődéssel induló, és gyorsabb szilárdulási sebességgel rendelkező portland, kohósalakportland, pernyeportland cementek. Hasznos az alacsony víz-cement tényezővel rendelkező, (általában magasabb szilárdságú) betonösszetétel használata. Adalékszerek tekintetében, fagyásgátló (szilárdulás vagy kötésgyorsító), képlékenyítő, légbuborékképző szerek egyaránt alkalmazhatóak, amennyiben másodlagos mellékhatásuk nem késleltetnek, illetve kloridot nem tartalmaznak.

Betonozni fagyott talajra, fagyott szerkezeti részre, jeges, havas zsaluzatba nem szabad. A zsaluzatba töltött betont gondosan tömöríteni szükséges. A betonozott szerkezeti részt késlekedés nélkül meg kell védeni a hőveszteség és a szél, (léghuzat) káros hűtő hatása ellen. A zsaluzatot célszerű hőszigeteléssel ellátni. Födém betonozás esetén, közvetlenül a bedolgozás után, a teljes felső felületet hőszigetelő védelemmel célszerű ellátni. A födémek alsó síkjának lehűlését, az alatta lévő szint homlokzatainak teljes zárásával, pillérvázas épület esetén teljes körbe fóliázással és szükség esetén fűtéssel kell megakadályozni. Pillérek, falak esetén a terfiles hőszigetelés alapvető követelmény. Tartós hideg esetén fel kell készülni a zsaluzat és az elkészült szerkezet fűtésére. Ha a kész szerkezet hőmérséklete a szilárdulás alatt fagypont alá süllyed, akkor a kizsaluzás időpontját legalább a fagyos napok számának kettőszeresével megnyújtani szükséges. Célszerű lehet a szerkezetben megfelelő méretű csődarab bebetonozása annak érdekében, hogy a beton belső hőmérsékletét regisztrálni tudjuk. A kivitelezés során több sorozat mintavétel indokolt, amelynek felét szabványosan, felét a szerkezettel azonos módon célszerű tárolni.


I. Fokozat, +5 és 0 C° között.
A betont meleg vízzel javasolható keverni, úgy, hogy a bedolgozási hőmérséklet tömegbetonoknál (alapok, 30-40 cm-nél vastagabb szerkezetek) esetén +5 C° felett, normál szerkezetek (födémek, lépcsők, pillérek, áthidalók esetében amelyek legalább 15- 25 cm szerkezeti vastagságúak) + 10 C° felett legyen. Az elkészült szerkezetet védeni, takarni szükséges fólia-terfil-fólia rétegekkel.


II. Fokozat, 0 és -5 C° között.
A betonkeveréket + 5 %-al magasabb cementadagolással, meleg vízzel (maximum +65 C°-os) és fagyásgátlószer adagolással, kell keverni. A keverék előállításához fagyott adalékanyagot felhasználni nem szabad. A bedolgozási hőmérséklet tömegbetonoknál + 5 C° normál szerkezeteknél +10 C° feletti legyen. Az elkészült szerkezetet kihűlés elleni védelmét tömegbeton esetén hőszigetelő takarással, normál szerkezetek esetén fűtéssel szükséges biztosítani.


III., Fokozat, -5 és -12 C° között.
Indokolt meggondolni, hogy érdemes-e belefogni a betonozás elvégzésébe, kellően fel vagyunk-e készülve arra, hogy az elkészül szerkezet meg tudjuk védeni a kihűlés a megfagyás ellen! Ha mégis a betonozás mellett döntünk, akkor, a betonkeveréket + 10% magasabb cementadagolással, meleg vízzel és előmelegített adalékanyaggal, fagyásgátló és képlékenyítő szer adagolásával kell elkészíteni. A bedolgozási hőmérséklet tömegbetonoknál +8 C°, a normál szerkezeteknél +12 C° felett legyen. A munkahelyen, a betonozás előtt a zsaluzat és a vasszerelés előmelegítéséről, fagymentesítéséről, hó és jégtelenítéséről gondoskodni kell. Az elkészült szerkezetet vastag hőszigetelő takarással (nádpadló vagy két fóliaréteg közötti többrétegű geotextília vagy filc takarással) kell védeni, és a szerkezet fűtéséről gondoskodni szükséges. A fűtés időtartama tömegbetonok esetében 3 napon keresztül, normál szerezetek esetében 5 napon keresztül indokolt.

IV. Fokozat -12 C° alatt.
Alapvetően kerülni kell a betonozást! Ha ez mégis elkerülhetetlen, a fentiek betartásán túl a szerkezet megvédésére helyezzünk még nagyobb figyelmet, a hőszigetelés hatékonyabbá tételével érhetünk el kielégítő megoldást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése