2013. április 7.

Betonfestékek


Ma már több színben is válogathatunk. Igénytelenebb kivitelezésnél egyes helyiségek, pl. kisebb raktárak vagy garázsok padlóját, lábazatát csak simított betonból készítik el. A nyers, kezeletlen betonfelületek azonban nehezen tisztántarthatók, hamarabb erodálódnak, és nem is esztétikusak. Ezek a problémák azonban viszonylag egyszerűen megoldhatók, ha ezeket a felületeket speciálisan e célra készült festék bevonatokkal tesszük védettebbé. E festékek közül mutatunk be most néhányat.
A legtöbb ilyen festék bármilyen betonfelületre felhordható, ám ezek csak felületi védelmet biztosítanak a nyers betonfelületeknek, struktúrájukon azonban alig változtatnak. Emellett e bevonatok tartósságának előfeltételei is vannak, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.
A betonfestékek jó tapadása érdekében a felületnek megállapodottnak, de nem porlónak kell lennie. A portól és minden olyan szennyeződéstől, amelyek megakadályozhatják a festék tapadását, meg kell tisztítani, különös tekintettel az olajos foltokra. Csak száraz felületekre hordhatók fel, mégpedig száraz meleg időben. Előzetesen ajánlatos nagynyomású mosással letisztítani a felületeket, és csak száradás után lehet a beton festését megkezdeni. Friss betonra csak annak teljes kiszáradása és teljes portalanítása után kenhetők fel.
A betonfestékek ugyan különböző összetételűek, ám mindegyike ecseteléssel, hengereléssel, esetleg szórással is felteríthető. A legtöbbjük valamilyen más, már meglévő betonfestékre is felkenhető, de csak a málló részek eltávolítása és a felület átcsiszolása után, feltéve ha a régi bevonat tapadása megfelelő, csak megkopott a felülete. Esetenként és gyártmányonként ajánlatos mélyimpregnálóval alapozni, de csak akkor, ha ez az adott festékhez szükséges. z a termékismertetőkből, vagy a gyártó tanácsadó szakemberétől tudható meg.
Azt azonban fogadjuk el, hogy a betonfestékek erős igénybevétel esetén nem biztosítanak tartós felületi védelmet. A betonfestékek többnyire csak két rétegben felkenve lesznek elfogadhatóan tartósak, a szükséges festék mennyiséget ennek megfelelően ajánlatos kiszámítani, amit az anyag kiadóssági adata alapján, némi ráhagyással célszerű meghatározni. A befestett felületek így már kevésbé fognak porosodni, takarításuk is könnyebb és mivel több szín között lehet választani, a beton felszíne is ideálisabb színűre változtatható. A színkiválasztást az egyes gyári színezésű anyagok összekeverésével módosítani is lehet, amit a szaküzletekben esetenként el is lehet végeztetni, ám a színkártyás keverés nem minden gyártmánynál lehetséges.
Figyeljünk oda, hogy megfelelő védőruhában dolgozzunk, és baleset esetén ajánlatos orvoshoz fordulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése